Leminősítheti Magyarországot a Moody's - figyelmeztet az S&P

A Moody's valószínűleg lerontja Magyarország szuverén adósosztályzatát, míg az S&P csak abban az esetben lépne hasonlóan, ha a költségvetési bevételek csökkenését nem kísérné a kiadások lefaragása.
NAPI Online, 2009. február 3. kedd, 18:49
Fotó:

Magyarország az elmúlt 15 év legsúlyosabb recessziójával néz szembe, a forint pedig rekordalacsony szintre esett az euróval szemben, így a Moody's valószínűleg lerontja hazánk szuverén adósosztályzatát - derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A Moody's jelenleg a leminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartja érvényben az A3-as besorolást, ami hat fokkal van a legmagasabb osztályzat alatt.

A negatív kilátás azt jelzi, hogy középtávon a valószínűleg alacsonyabb kategóriába kerül a besorolás - mondta Dietmar Hornung, a Moody's frankfurti elemzője. Hozzátette ugyanakkor: jelenleg az osztályzat megfelelő.

Ahhoz, hogy meglegyen a leminősítés, nem feltétlenül szükséges, hogy ténylegesen tönkremenjen minden - véli Hornung, aki szerint elégséges feltétel, hogy a helyzet sokkal gyorsabban romoljon, mint más országokban. Magyarország a leggyengébb a közép-európai régióban, de a térségben minden ország nehézségekkel küzd - fogalmazott.


A Moody's utoljára novemberben lépett, akkor egy fokozattal rontott az osztályzaton.


Az elemző szavai szerint a hitelminősítő elégedett a jelenlegi besorolással, ám ha Magyarország hitelképessége jelentősen romlik, rontanak az osztályzaton. Szorosan figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, különös tekintettel a forintárfolyam alakulására, a fiskális politikára, illetve arra, hogy a központi bank miként változtatja az alapkamatot. Hozzátette: látják, hogy Magyarországot is érinti a globális pénzügyi válság, de azt is látják, hogy hazánk EU-tag, ugyanis az némi védelmet nyújt.


Figyel az S&P is

Amint arról korábban beszámoltunk, a Standard & Poor'snál sem kizárt az osztályzat lerontása, amennyiben a költségvetési bevételek csökkenését nem kísérné a kiadások lefaragása.

Magyarország valószínűleg teljesíteni tudja idei, 2,6 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcélját még akkor is, ha a mélyülő recesszió további kiadáscsökkentési intézkedéseket követel meg - véli Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's elemzője. A Bloomberg által idézett szakértő szerint a magyar GDP 2,5 százalékkal csökkenhet 2009-ben, szemben a korábbi S&P-prognózisban szereplő 2 százalékos mínusszal.

A hitelminősítő továbbra is arra számít, hogy Magyarország teljesíteni tudja a Valutaalap felé a 20 milliárd eurós IMF-Világbank-EU-mentőcsomag odaítélése kapcsán vállaltakat. Valószínűleg máris szükség van a költségvetés kiigazítására, ugyanis a bevételek elmaradhatnak a tervezettől - vélekedett az elemző, aki arra számít, hogy sor kerül majd a büdzsé módosítására.

Amennyiben nem sikerülne a bevételek csökkenését további kiadásmérsékléssel ellensúlyozni, a globális gazdasági lassulás és a bankoknak esetleg nyújtandó kormányzati segítség olyan kockázatokat jelent, ami miatt az S&P akár tovább ronthatja Magyarország hitelbesorolását. A cég továbbra is szorosan figyelemmel követi az országot - tette hozzá Stukenbrock.

Nem látják túl sötéten a jövőt

Az S&P szintén novemberben rontotta le BBB-re Magyarország hitelbesorolását - a két osztályzattal a bóvlikategória felett lévő érdemjegy kilátása pedig negatív."Elméletben, ha a dolgok igazán rosszra fordulnak - erre egyébként most nem számítunk - nagyon gyorsan megváltozhat az ország besorolása" - fogalmazott az elemző. Az S&P azért látta el negatív kilátással az osztályzatot, mert egy sor lefelé mutató kockázatot észlelt, ám jelenleg úgy látják, hogy a kormány beváltja az IMF-nek tett ígéretét - derül ki Stukenbrock szavaiból.

A szakértő úgy véli, a kormány másokhoz hasonlóan tudatában van annak, hogy milyen fontos a külföldi befektetők bizalmának és az IMF-fel ápolt jó viszony fenntartása. Szükség van az IMF pénzére, ami lélegzetvételnyi szünetet ad arra, hogy egyúttal a strukturális problémákat is kezelje a kormány - tette hozzá.Stukenbrock szerint a rekordmélységbe hulló forint közvetett kockázatot jelent a kormány számára, ugyanis a mind több, fizetésképtelenné váló devizahitel-adós állami segítség kérésére kényszerítheti a bankokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK