Alig több, mint egy évvel tavaly márciusi megválasztása után lemond a BKIK elnöke. Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy a szervezet hivatalos indoklása azt tartalmazza, hogy Krisán László egyébként is egy évre vállalta az elnöki megbízatást, így munkája befejeztével távozik a kamara éléről.

Vélhetően azonban nem erről van szó. Krisán László ugyanis állandó konfliktusban volt a kamarai szervezettel és a tagság hangadó személyiségeivel. Nagy ívű terveiből - szervezet korszerűsítése, visszásságok felszámolása - szinte alig tudott megvalósítani valamit. Erről tanúskodott a BKIK tavaly decemberi küldöttgyűlése is. A kaotikus, szervezetlen és puccshangulatot sugárzó gyűlésen ugyan el tudta fogadtatni a BKIK 2016-os mérlegét, de érdemi előrehaladást a szervezet átalakításában sem akkor, sem azóta nem sikerült elérnie.

Nem lépett fel határozottan a kamara életét az elmúlt években jellemző anomáliák ellen sem. A korábban kirobbant botrányok - luxusutak, összeférhetetlenségek, gyanús megbízási szerződések - miatt csak idén tett feljelentést, s ezzel akarva- akaratlanul magára húzta a botrányos múlt egy jókora részét.

Az elnök elmozdítására ugyanakkor egyre jelentősebb erők szövetkeztek. A 2017 decemberi puccsot ugyan túlélte, de az elnökség és az ellenőrző bizottság tagjai április 17-ére rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kezdeményezték. Ennek egyetlen napirendi pontja az elnök elmozdítása lett volna. Mindeközben úgy tűnik, hogy Parragh László is kihátrált Krisán mögül. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első embere ezidáig kiállt az elnök mellett és biztosította őt a politika támogatásáról is. De, úgy tűnik, már ez is múlt idő.

(Fotó: Napi.hu)