Lemondhatunk az alacsonyabb kamatokról?

Bár egyes monetáris tanácstagok felvethetik a kamatcsökkentést, az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetele miatt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa még jó ideig, akár 2012 végéig változatlanul 6 százalékon tartja az alapkamatot - fogalmazták meg véleményüket az elemzők az MTI számára a keddi kamatdöntés után.
MTI-Eco, 2011. július 26. kedd, 18:16
Fotó:

Az infláció a legutóbbi hónapokban a várakozásoknál nagyobb mértékben mérséklődött, illetve egyes nyersanyag-, különösen az élelmiszerárak alakulása arra utal, hogy a külső eredetű inflációs sokk, illetve az abból eredő inflációs nyomás a várakozásoknál gyorsabban enyhülhet, mindemellett se bér-, se kereslet oldali nyomás nem tapasztalható a gazdaságban - közölte Suppan Gergely.

A Takarékban elemzője úgy látja: a 3 százalékos inflációs célkitűzés akár 2012 vége előtt is teljesülhet, ami elvben felvetheti a kamatok csökkentésének kérdését. Azt is látni kell azonban az elemző szerint, hogy az Európai Unió periférikus országai felől származó államadóssággal kapcsolatos aggodalmak bizonyos feszültségeket, stabilitási kockázatokat okozhatnak a pénzügyi rendszerben, amit különösen felerősít a svájci frank erősödése. A pénzügyi stabilitási kockázatok ezért akadályozzák a monetáris politika enyhülését.

Suppan Gergely véleménye szerint arra lehet számítani, hogy bár enyhülhet a jegybank kommunikációja, és az üléseken egyes tagok felvethetik a kamatcsökkentés kérdését, a monetáris tanács továbbra is tartani fogja a 6 százalékos alapkamatot, kamatcsökkentés esetleg a jövő év végén várható.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere is az MNB óvatos kamatpolitikájának folytatását várja.

Megfogalmazása szerint az utóbbi hónapok inflációs számai ugyan kellemes meglepetést okoztak, azonban a feszültebb nemzetközi környezet miatt a jegybank számára jelenleg nem lehet opció a kamatvágás.

Tavasz közepe óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de gyengülő trendbe került a forint, emelkednek a hosszabb lejáratú állampapír-hozamok, felfelé kúszik az ország kockázatosságát tükröző CDS-felár. Az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetelei mellett jelenleg mindenképp indokolt az óvatosság, még akkor is, ha az inflációs célkitűzés logikája esetleg idővel az enyhítés irányába mutatna - indokolta az MNB várható kamatpolitikáját a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.07.27 09:01

@megalodon: A magyar egészségügy láttán,és jövőjének elemzése után,mégis csak jobb lesz ha az AVH visz.Több esélyed lesz a túlélésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.26 19:35

@megalodon: Ja bocsi 3% az alapkamatuk meg az államkötvényeket is kb 3%.-ért sózzák el vagyis a feléért mint MI
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.26 19:33

Csak miheztartás végett a szlovák alapkamat %, a szlovák államkötvények kamata szintén kb % és az OTPBANKA is 4,99 táján osztogatja a jelzáloghiteleket a szlovákoknak (accem legalábbis) .
persze a szlovák exportöröknek sem kelett év eleje óta 6% árfolyamveszteséget elszenvedniük a valutájuk eurohoz történő erősödése miatt. és még azt is le merem fogadni, hogy nem üldögélnek 5000 milliárd forintos nagyságrendben svájci frankos hitelecskékben az állampolgárok..

De legalább Mi meg legalább választhatunk Gyurcsány/Kóka féle vagy a Matolcsy féle kibontakozás és gazdasági programm az ami köll nekünk :-)

(persze még a mentőautónk is szlovák lesz, de üsse kavics amig a mentő visz és nem az ÁVH addig lehetünk optimisták )

Különben innen szép fordítani !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html