Lemondott az országos főrabbi

Lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi - olvasható a Budapesti Zsidó Hitközség honlapján.
K. Kiss Gergely, 2018. április 11. szerda, 15:08
Fotó: MTI Fotó

Frölich Róbert saját közösségi oldalán jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) "olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól", amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is - idézi az MTI.

Olyan eszközöket vetettek be, amelyekkel már nem tud és nem is akar közösséget vállalni - fogalmazott Frölich. Hozzátette: ha "ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője", annak nem akar sem felelős poszton lévő passzív szemlélője, sem aktív gátja lenni.

Azt írta, hogy csaknem harminc éves pályáján a neológ vallásos zsidóságot képviselte, nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, hanem a neológ szellemiség, a zsidó morál hirdetésével és megélésével is.

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főrabbiját 2015 júliusában választotta meg országos főrabbinak a Mazsihisz rabbitestülete.

Reagált a Mazsihisz

A szervezet megszólalt Frölich lemondása kapcsán, mely szerint közgyűlésük nemrégiben meghatározó többséggel erősítette meg "új stratégiáját, amely a változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg". A Mazsihisz "legfőbb döntéshozó testületének határozatát mindenkinek, de különösen a választott tisztségviselőknek tudomásul kell venni". Úgy fogalmaztak: "valljuk, hogy a több mint 150 éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni".

Képen a szegedi Új zsinagóga: MTI Fotó/Rosta Tibor

HOZZÁSZÓLÁSOK