Lemondott Kiss Elemér!

Csütörtökön lemondott hivatalából Kiss Elemér kancelláriaminiszter. Medgyessy Péter sajnálja, de elfogadja a miniszter lemondását - írta az Index.hu.
NAPI Online, 2003. február 21. péntek, 13:55
Fotó:

A héten Kiss Elemér kancelláriaminiszter volt ügyvédi irodájának több állami megbízására derült fény. A cég végzi a a Malév átvilágítását, de a Nemzeti Autópálya Rt.-től is kapott megbízást, és a Magyar Nemzet pénteki cikke alapján a Forgács & Kiss Ügyvédi Iroda kapott megbízást a napilap és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárására is. A kiadó százszázalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal, a tulajdonosi jogokat és a Kft. vezérigazgatója feletti munkáltatói jogokat pedig a kancelláriaminiszter gyakorolja.

Kiss Elemér a Malév átvilágítása kapcsán kedden azt közölte, hogy nincs tudomása arról, hogy az az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, kötött-e állami szerződést. Emellett kifejtette: amiatt az irodát nem érheti hátrány, hogy korábban ott dolgozott.

Csütörtökön a Magyar Nemzet cikkében azt közölte, a Nemzeti Autópálya Rt. is megbízást adott a Forgács és Kiss ügyvédi irodának az állami cég átvilágítására, a társaság igazgatóságának elnöki posztját pedig ekkor már László András töltötte be, aki Kiss Elemér kancelláriaminiszterhez hasonlóan résztulajdonos az átvilágítást végző ügyvédi irodában. A cikket követően Kiss Elemér nyilvános levelet írt volt cégének, amelyben az állami szerződések felmondását kérte tőlük. A kancelláriaminiszter emellett bejelentette, javasolni fogja az ügyvédi törvény módosítását is. Eszerint aki ügyvédi pályáról a politikusi pályára lép, annak cége ne kaphasson megbízást százszázalékosan állami tulajdonú cégektől. Nem sokkal később Csillag István gazdasági miniszter kezdeményezte László András felmentését a NA Rt. igazgatósági elnöki posztjáról.

A témában csütörtökön megszólalt Medgyessy Péter kormányfő is, aki elítélte az esetet, mint mondta, "a jog és az erkölcs normái közül mindig a szigorúbb követelményei szerint kell eljárni". A miniszterelnök jogszerűnek, de erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a Kiss-féle szerződéseket, ugyanakkor szerinte a miniszter "tisztességéhez nem fér kétség. Arra a kérdésre pedig, hogy a kormányfő nem kéri Kiss Elemér kancelláriaminisztertől, hogy nyújtsa be lemondását, Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, hogy nem, mert a "a miniszter jóhiszeműségéhez nem férhet kétség".

HOZZÁSZÓLÁSOK