Lemondtak 436 millió forintról

Magyarország érdekeinek figyelembevételével az Állami Számvevőszék (ÁSZ) saját hatáskörében úgy döntött, hogy lemond az intézmény 2012. évi költségvetésében megtervezett 216,6 millió forint fejezeti tartalék, valamint az ez évben várhatóan képződő 219,3 millió forint maradvány felhasználásáról - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.
MTI, 2012. december 11. kedd, 13:16
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint az ÁSZ, miután áttekintette feladatait és ezek ütemezését, csaknem 436 millió forinttal járul hozzá a költségvetési egyensúly megtartásához. Az államadósság folyamatos csökkentése, a költségvetés és az állampénzügyek egyensúlyának megtartása a következő évek, évtizedek legfontosabb nemzetgazdasági kihívása. Ehhez minden érintett intézménynek meg kell találnia azokat a területeket, ahol a hatékonyság megtartása és javítása mellett lehetőség van a takarékosabb működésre - magyarázza a közlemény.

Ezt a szellemiséget követve az Állami Számvevőszék is áttekintette 2012. évi feladatait, azok ütemezését, a rendelkezésre álló erőforrások felhasználását, valamint az év még hátralévő időszakában teljesítendő kötelezettségeit. Mindezek, valamint a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító kormányzati intézkedések figyelembevételével, ahhoz csatlakozva döntött az ÁSZ az összesen 435,9 millió forint felajánlásáról, amiről az intézmény levélben tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert. (Az ÁSZ idén 7,2 milliárd forintból gazdálkodott - szerk.)

A felajánlást az teszi lehetővé, hogy az egy évvel ezelőtt megkezdett szervezeti és működési átalakításnak köszönhetően jelentősen javult a számvevőszék hatékonysága. Az állandó megbízású vezetők száma a korábbi 48-ról 16-ra csökkent, az év során 43-an mentek öregségi nyugdíjba, munkakörüket fiatal, többségükben pályakezdő munkatársak vették át. Emellett az idén is folytatódott a bérelt irodaterület nagyságának csökkentése, az intézmény telephelyeinek centralizálása, illetve az apparátus működésével összefüggő kiadások felülvizsgálata. Ezek az intézkedések megtakarításokkal járnak, ami biztosítja az év során jelentkező többletfeladatok ellátását, valamint lehetőséget teremtenek arra, hogy az ÁSZ hozzájáruljon a költségvetési egyensúly megtartásához. Az Állami Számvevőszék elsődleges feladata a közpénzek felhasználásának ellenőrzése, küldetése a "jó kormányzás" támogatása, a hatékony állam megteremtése. A közpénzekkel való takarékos gazdálkodást ezért az ÁSZ magára nézve kötelező érvényűnek tekinti - olvasható a számvevőszék közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2012.12.11 13:22

Brávó! Hajrá Magyarország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html