A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Bősze Ferenc (független) jelölt az érvényes szavazatok 2,75 százalékát szerezte meg, Horváth Lajos (független) a 0,68 százalékát, Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) a 0,4 százalékát, Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt) 0,38 százalékát, Karancsi Tibor (független) 0,34 százalékát, Papp András Pál (független) a 0,22 százalékát, Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14 százalékát, míg Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) a 0,08 százalékát.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

A választásnak azonban nagyon komoly országos tétje is volt, hiszen arra is rámutatott, hogy egy inkább jobboldalinak elkönyvelt választókerületben mennyit gyengült tavaly április óta a Fidesz. Az Index tudósítása szerint Kész több olyan szavazókört is megnyert, amelyet tavaly még simán hozott a Fidesz. Több faluban is győzött a független képviselő, pedig a jobboldal itt is tarolt tavaly áprilisban.

Oda a kétharmad

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson. Persze, ha valamihez nagyon kell a kétharmados többség, még mindig meggyőzhetnek valakit/valakiket az ellenzéki sorokból, hogy a kormánypártokkal voksoljon együtt - ez nem volna példa nélküli.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről.

A feldolgozottság vasárnap este leállt 98,91 százaléknál, miután az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt - közölte az NVI. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Jegyzetek a névjegyzékről

A vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési választáson az egyik szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A szavazatszámláló bizottságnak nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy egy tagját "kitiltsa", egy vélt jogsértés esetén a helyi választási bizottság járhat el - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az MTI-nek.

Mint Pálffy Ilona elmondta, a szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől. Az NVI elnöke hangsúlyozta: a szavazatszámláló bizottság a törvény adta keretek között megtette, amit tehetett. Az ilyen jellegű jogsértések esetén a bizottság többet nem tehet, azonban - a bizonyítékok megjelölésével - bárki kifogással élhet a helyi választási bizottságnál, amely elbírálja azt.
Vasárnap azonban nem érkezett ilyen beadvány a testülethez - tette hozzá.

Együtt: győzött az igazság

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén - legalábbis ezzel a címmel ellátott közleményban gratulált a párt a győztesnek. Szigetvári Viktor, a párt elnöke úgy vélte, az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány "ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság". Kész Zoltán győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra - tette hozzá. Az Együtt nevében végül felszólította a Fideszt és az "őket segítő államgépezetet", hogy semmilyen jogi trükközéssel ne tegyenek kísérletet a választói akarat megváltoztatására, elvitatására.

MLP: a kétharmad lebontása után a többség lebontása a cél

A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének lebontása a következő cél - írta Fodor Gábor pártelnök a veszprémi választások győztesének szóló gratulációjában. Fodor hangsúlyozta, hogy Kész Zoltán győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége és ezzel "mérföldkőhöz érkezett" a Fidesz uralma Magyarországon.

A politikus megjegyezte: számítanak rá, hogy Kész Zoltán az Országgyűlésben hozzájárul a szabadelvű gondolat és politika képviseletéhez. Külön örömnek nevezte, hogy a szavazók egy "liberális érzelmű, a liberális értékrendet képviselő jelöltet" választottak meg.

Fodor szerint vasárnap egyértelmű bizonyítást nyert, a demokratikus ellenzéki erők - legyenek azok pártok vagy civil szervezetek - összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben. A pártelnök végül kijelentette, hogy a vasárnap megkezdett úton tovább kell menni, "Veszprém után Tapolcán, majd sorra a többi településen".

Jobbik: nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg

A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében annak a véleményének is hangot adott, hogy a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből.

A Jobbik a választást értékelve azt írta: "az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival" szemben. Hangsúlyozták: a vasárnapi nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig "a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába" - utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

MSZP: új társadalmi együttműködés

Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap késő este, arra utalva, hogy a baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a voksolást. Tóbiás József a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal.
Hangsúlyozta: ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges.

"A magukba zárkózó pártok" vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson - tette hozzá. A változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is - jegyezte meg.

A PM előrehozott választásokat követel

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előre hozott választás kiírását követeli. A PM az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette "az orbáni kétharmad lebontása".

A PM szerint a veszprémi választók az "ország nagy többségét képviselve" mondtak nemet a Fidesz "hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére". Úgy fogalmaztak: ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem a "Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek", sem a kormányzati propaganda.

Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz "a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól" - olvasható a közleményben.  Az ellenzéki párt egyúttal gratulált Kész Zoltánnak, a baloldali pártok által támogatott független jelöltnek.

A DK is előrehozott választásokat akar

A Demokratikus Koalíció szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője vasárnap este közleményében gratulált Kész Zoltánnak ahhoz, hogy megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. Utalt arra, hogy a civil jelöltet több ellenzéki párt, köztük a Demokratikus Koalíció is támogatta.

Azt írta, úgy látják, immár tendencia, hogy a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől és "korrupt kormányától". A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a "velük szövetséges LMP" sem tudott segíteni - fűzte hozzá. A DK szóvivője az időközi választás fontos fejleményének nevezte, hogy a "demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is".