Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagymértékű növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatoknak, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető. Így 2017 első három negyedévében a beruházások 23 százalékkal bővültek.

A harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 3,5 százalékkal emelkedett.

Az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest:

  • A beruházások volumene 18, ezen belül a gép- és berendezésberuházásoké 20, az építési beruházásoké 17 százalékkal növekedett.
  • A beruházási teljesítmény közel hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 18, a több mint egytizedet realizáló költségvetési szerveknél 65 százalékos bővülés következett be.
  • A beruházási aktivitás minden nemzetgazdasági ágban emelkedett, kivéve a víz- és hulladékgazdálkodást, ahol 9,6 százalékos a csökkenés. A nemzetgazdasági beruházások 30 százalékát képviselő feldolgozóipar fejlesztései - másfél éve tartó folyamatos expanzió folytatásaként - 14 százalékkal bővültek. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások háromtizedét realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá. Jelentős bővülés következett be a villamos berendezések gyártásában és az elektronikai iparban is.
  • A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházási volumene 19 százalékkal emelkedett, a lakásépítések és -felújítások mellett az üzleti célú ingatlanfejlesztésekben is növekedés valósult meg.
  • A fejlesztések alapján harmadik legnagyobbnak számító szállítás, raktározás beruházásainak volumene szintén jelentős mértékben (11 százalékkal) nőtt. Az uniós forrásból finanszírozott autópálya-, autóút- és vasútépítések mellett a fuvarozással foglalkozó vállalkozások is növelték fejlesztéseiket.
  • A nagyrészt közösségi finanszírozású területeken - amelyek összesített részesedése megközelítette a beruházások egytizedét - átlagot meghaladó mértékben bővültek a beruházások, elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén megvalósult 51 százalékos növekedésben a középületek és közterületek felújításával, valamint a rend- és katasztrófavédelemmel kapcsolatos kiadások is szerepet játszottak. Az oktatásban 86, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban 95 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázist.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítményének bővülése több mint másfél éve tart, 2017 harmadik negyedévében 15 százalékkal nőtt, mindenekelőtt a kiskereskedelemben aktív áruházláncok korszerűsítési, felújítási munkálatainak eredményeként.
  • A nemzetgazdaság kisebb súlyú területei közül a bányászat beruházásai a szénhidrogén-kutatással és -feltárással kapcsolatos tárgyidőszaki ráfordítások miatt háromszorosára emelkedtek. A művészet, szórakoztatás, szabadidő területén továbbra is elsősorban a versenysporttal, illetve a kultúrával kapcsolatos nagyberuházások okozták az új tárgyieszköz-beruházások nagymértékű (50 százalékos) bővülését. A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházási teljesítményének 23%-os növekedése részben atm-ekkel és posterminálokkal kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhető.
  • A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a beruházási volumen 22%-os emelkedéséhez továbbra is a - kereskedelmi szálláshelyek forgalomnövekedésével párhuzamosan zajló - szállodaépítések és -felújítások járultak a leginkább hozzá. Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai - részben a termelésbővülés hatására - 50 százalékkal növekedtek. Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben megvalósult 6,9%-os bővülés elsősorban a lízingtársaságok növekvő jármű- és gépimportjának a következménye.