Lenne megoldás a halálos kór ellen, de túl drága

Minden negyedik gennyes agyhártyagyulladás kórokozóval fertőzött beteg belehal a betegségbe, az elhunytak háromnegyede 5 évesnél fiatalabb. A betegséget okozó baktérium gyakoribb típusa elleni védőoltást nem támogatja az egészségbiztosító, térítés nélkül viszont 120 ezer forint az ára. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) államilag támogatott vakcinációt szorgalmaz.
Napi.hu, 2016. október 24. hétfő, 16:28
Fotó: Napi.hu

A gennyes agyhártyagyulladás kórokozói közül a meningococcus C elleni védőoltás jövőre térítésmentes lesz. A megbetegedések túlnyomó többségért Magyarországon és egész Európában azonban a baktérium B és C csoportjai együttesen felelősek. A baktérium B típusa elleni vakcina azonban a teljes oltási sorral számolva mintegy 120 ezer forint, amit a legtöbb család nem engedhet meg magának. A fertőzések megelőzéséhez ezért mindkét típus elleni, államilag támogatott vakcinációra van szükség - hívja fel a döntéshozók figyelmét  a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE).

Epidemiológiai adatok szerint az elmúlt években Magyarországon is többségbe kerültek a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek - figyelmeztet Póta György, az 1500 házi gyermekorvost tömörítő HGYE elnöke.

Az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint a 2015 során diagnosztizált 36 hazai gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedés 75 százalékát a baktérium B szerocsoportja (27 beteg), 16,7 százalékát (6 beteg) pedig a C szerocsoportja okozta. Tavaly a korábbi éveknél is nagyobb arányban betegedtek meg csecsemők és 5 év alatti kisgyermekek: a betegek közül 14 csecsemő, további 10 kisgyermek pedig 1-5 év közötti volt.

A gennyes agyhártyagyulladás veszélyességét jól mutatja, hogy 2015-ben itthon minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe. A regisztrált kilenc haláleset közül hatot B, kettőt C és egyet ismeretlen típusú meningococcus baktérium okozott.

Az elhunyt betegek háromnegyede 5 évesnél fiatalabb volt, a 14 megfertőződött csecsemő közül pedig öten belehaltak a betegségbe.

A 2013 júliusa és 2014 júniusa között bejelentett fertőző agyhártyagyulladásos esetek több mint feléért ugyancsak a meningococcus B volt a felelős. Ebben az időszakban három fertőzés a beteg halálával végződött - mindhárom eset hátterében B típusú fertőzés állt.

HOZZÁSZÓLÁSOK