Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány döntése szerint megszűnik a passzív táppénz - ugyanis ez a munkanélküliség elől menekvés útja volt - ismertette a kormány mai döntését Nagy Anna kormányszóvivő. A passzív táppénzesek száma az elmúlt években évi 39 ezerről 80 ezerre emelkedtek a válság következtében, vagyis valóban munkanélküliségi ellátás helyett vették igénybe ezt az ellátást. A cél az, hogy csak a valóban betegek jussanak táppénzhez, aki munkanélküli az a munkanélküli ellátórendszert használja.

A kormány arról is döntött, hogy a jövőben az a beteg, aki táppénzen van, az jogosult lesz soron kívüli ellátásra az orvosi rendelőben. Ennek feltétele, hogy a beteg legalább 15 napja táppénzen legyen - mondta Nagy Anna. Az intézkedéseknek a táppénz kiadások csökkentésnek célja. A sürgősségi ellátásra szorulók teljes elsőbbséget élveznek - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány által javasolt törvénymódosítások szerint a jövőben az az orvos, aki jogosulatlan táppénz állapít meg, annak a jövőben vissza kell fizetnie az okozott kárt. Eddig lehetőség volt az orvosok büntetése - a jövőben ez nem csak lehetőség lesz.

A kormány első olvasatban tárgyalt a rokkantnyugdíjakról is, ám döntés nem született. A cél az, hogy a jövőben csak a valóban rászorulók részesüljenek ebben az ellátásból - mondta Nagy Anna. .