A KSH közzétette a tavaly készített mini-népszámlálásának legújabb adatait a népesség iskolázottságáról. Magyarországon öt évente készül népszámlálás vagy mikrocenzus. A 2011-es népszámláláskor még csak a felnőtt lakosság 49 százalékának volt érettségije, de 2016-ban ez az arány már 55 százalékhoz közelített - olvasható a portálon.

Ám a képzett népesség erősen Budapesten koncentrálódik, a fővárosban a lakosság 76,4 százaléka befejezte a középiskolát, ami kiugróan magasnak számít az országban. A főváros népessége annak ellenére nő, hogy alapvetően fogy a magyar, mivel a belföldi migráció elsődleges célpontját jelenti.

Két véglet a megyék között

Nógrádban él arányaiban a legkevesebb érettségivel rendelkező felnőtt, itt 42,8 százalék fejezte be a középiskolát. Nem sokkal magasabb az arány Szabolcsban (43,4 százalék) sem, de Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye is hátul szerepel a listán (43,6 és 43,8 százalék).

Budapest után arányaiban a legtöbb érettségivel rendelkező választópolgár Pest megyében (58 százalék), Csongrád megyében (56,4 százalék) és Győr-Moson-Sopronban (52,7 százalék) él. (Publicus: Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus.)