Lesújtó kritika az Orbán-kormánynak a jobboldali államfőtől

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánypártokkal szemben Sólyom László volt köztársasági elnök, szerinte az alkotmányos kultúra nemcsak a törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett, "gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása", de "a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel" - idézte az államfőt az Origo.
NAPI, 2012. augusztus 4. szombat, 15:52
Fotó: Napi.hu

Érthetőnek, illetve a józan ítélőképesség megnyilvánulásának nevezte Sólyom László köztársasági elnök az aszófői falunapon mondott beszédében, hogy az elmúlt két évben példátlanul megnőtt a bizonytalan szavazók tábora - számolt be az Origo. A tendencia a volt államfő szerint a kormánynak és az ellenzéknek is köszönhető, mert "egyre kevesebben viselik el azt a lebecsülést, ami a magyarázat nélküli, erőszakos kormányzati lépésekből éppúgy árad, mint abból, amikor megérdemelten hitelüket vesztett ellenzékiek lármáznak a demokrácia védelmében."

A beszéd további részében Sólyom László már szinte kizárólag a kormánypártokkal szemben fogalmazott meg kritikát: bírálta például a Fidesznek kedvező módon átírt választási törvényt, a nagyobbik kormánypárt még előzetes feliratkozásról szóló terveit pedig - az érveit egyelőre nem részletezve - egyenesen alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte.

Sztahanovista törvénygyár a parlament

Nem volt jobb véleménnyel a volt köztársasági elnök a Fidesz és a KDNP két éves törvényalkotási tevékenységéről sem: "Gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása, a törvénygyárban valóságos sztahanovista mozgalom működik. De a nagy átalakítás mégis átláthatatlan. (...) A változásoknak nincs magyarázata, és az eredményük is bizonytalan. (...). A politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. S nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt" - mondta helyzetértékelésében a volt államfő, hozzátéve, hogy az intézkedések eredménye elérhető lett volna "alkotmányosan kifogástalan" úton is.

"A kétharmados többség nem ismer korlátot maga fölött"

Az alkotmányos kultúra a volt államfő szerint nemcsak törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett az utóbbi két évben, mert "a kétharmados többség nem ismer korlátot maga fölött, nincs, amit meg ne tenne."

"Az alaptörvény többé nem a politika határait húzza meg, hanem a napi politika puszta eszközévé vált. A magyar alkotmány, majd a helyébe lépő alaptörvény (...) elveit állandó, napi érdekű módosítások rombolják. Nyilvánvalóan alkotmányellenes szabályokat vesznek fel az alkotmányba azért, hogy ne lehessen megtámadni őket. Előfordult, hogy rögtön az után, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított egy törvényt, azt az alkotmány részévé tették. Ezzel kibékíthetetlen belső ellentmondásokkal terhelik meg az alaptörvényt" - sorolta a beszédben az általa elítélt kormánypárti beavatkozásokat az államfő, hangsúlyozva, hogy a legsúlyosabb beavatkozások az alkotmánybíráskodást és a független bírósági rendszert érintették.

Körvonalai sem láthatók a fenntartható nyugdíjrendszernek

Sólyom László a beszédben több ponton utalt rá, hogy a kormánynak számos olyan terve vagy intézkedése volt, amelynek megvalósításában egyetértett volna, a kormányzás stílusa és alkalmazott eszközei azonban a jó célokat is lerontották szerinte. A jó célok és megvalósításuk ellentmondására a nyugdíj ügyet hozta fel példaként, helytelenítve, hogy "a fenntartható nyugdíjrendszernek még körvonalai sem láthatók", a korábban kötelezővé tett magán-nyugdíjpénztárak pénze pedig az államadósság csökkentésre ment el.

Nem ment el szó nélkül az államfő a bírák illetve a közszféra dolgozóinak kötelező nyugdíjazása mellett sem, megemlítve az ellentmondást, hogy a közalkalmazottakat úgy kényszeríti nyugdíjba a kormány, hogy közben stratégiai célja, hogy minél többen dolgozzanak.

Sólyom László több ponton is bírálta emellett a beszédében a közoktatási reform több vitatott pontját is, az iskolaigazgatók központi kinevezésétől egészen addig, hogy a jövőben csak az iskolaépületeket működtethetik majd az önkormányzatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2012.08.16 17:40

@Fricibacsi:

Maga egy tipikus Fideszes hazudozó, idézem az általa emített cíkből:

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a magánnyugdíjpénztárak 1999 és 2008. közötti, vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama +5,7 százalék volt. Az időszakon belül e pénztárak tavaly -20,0 százalék nettó átlaghozamot teljesítettek."

Hogy is vesztette a befizetése 30%-kát (3 év / 10 éves mnypt)?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.06 22:21

@kozmix:
Mentegetőzés helyett inkább olvas újra végig miket írtál. Olyasmiről beszélsz, ami nincs, és nem is lesz egyhamar.
Amikor születtem, akkor még volt valami, amit nem próbált ki a szavazótábor, egy új rendszer, de nem jött be, azóta a többség behúzza fülét farkát, és a látszólag legkisebb rosszra szavaz. Egyszer volt Budán kutyavásár.
Azóta elment a kedvünk a kapitalizmustól is, a csili-vili európaiságtól is, egymástól is. Ezek után nagyon szép és jó, amiről álmodozol, csak nem létezik, és már a létezésének látszatát se nagyon képes nagyon a tolvajbanda fenntartani.
Szóval igen, köszönjük, ez aranyos volt, menj vissza játszani. Mi felnőttek szép nyugodtan megbeszéljük, vagy arra se méltatjuk a dolgot. Részemről csábítóbb a hajnali 4-kor kelésre készülés, valakinek dolgozni is kell ebben az országban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.08.05 23:53

@elmufioka: Megint sikerült túllihegned(tehát töröld meg a szádat), és teljesen más irányból megközelíteni a lényeget, amely szerintem arról szól, hogy a Magyar emberek többsége az adott körülmények között, szükség esetén tud gyorsan mérlegelni, és legalább a legkevésbé rossznak látszó döntést meghozni! (Ha esetleg még rémlik valami az ovodás éveidből!!!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.05 22:24

@kozmix:
Rendszerváltáskor szakértő? Ki??? Antall tanult ember volt, de önmagában fingja nem volt a kormányzásról. Ahogy szinte senkinek sem akkortájt. Igyekezett körbevenni magát szakértőkkel, és menet közben beletanulni a dolgokba. És menet közben rájönni mekkora átbaszás a dolog. Ismerek is egy szakértőt, aki viszont tudta mi várna rá, és elutasította a felkérést.
Aztán, hogy miért nyert az mdf. Nézz csak rá az akkori mezőnyre. A kis viktor már akkor is nagyon virgonc volt, de még túl fiatal, és a pártja is kicsi volt. A rendszerváltást az mdf és az szdsz vitte a hátán. A fő erők a régi rendszer (mszp), az új baloldal (szdsz) és az új jobboldal (mdf) volt, a kisgazdák meg úsztak utóbbiak farvizében. A liberálisok nyilván akkor nem tűntek egy rossz választásnak, de azért mégis csak el lett terjesztve a szavazók körében, hogy a régi rendszer szöges ellentéte kell, konzervatív kormány. Kis viktorka meg hiába beszélt sokat, fura szövetséget kötött az szdsz-szel, és talán túlságosan beleélte magát a forradalmi szerepbe. Ez már nehezebb kérdés, de a lényeg akkor is az, hogy ki más nyert volna, mint az mdf?
De visszatérve a mára, a vak is látja, hogy a mai helyzetben a legpengébb szakértőnek is csak akkor van esélye, ha most azonnal összerak egy pártot és elkezdi megállás nélkül tépni a száját. És ki lesz az? Libás és barátai? Kizárt, hogy rá szavaznának, nincs jó híre, akármit mond. Sir Sukoró, a renegát? Detto. A parlament jelenlegi főbb töltelékei? Nem fogják tudni magukat szakértőnek eladni, ilyen háttérrel. A negyedik köztársaság? Na ez jó kérdés, igazából fingom sincs kik vannak köztük. De ha találtak is valami szakértőt, akkor sem lehet túl neves. Egyébként pedig túlságosan kussolnak egy éve, hogy ebből esély legyen.
Szóval áruld már el, kit rejtegetsz az ingujjadban, akiből hip-hop vezér lesz? Ahogy téged ismerlek, senkit, csak már megint emlékeztetnünk kell téged, hogy ne játssz a nagyfiúk játékával. Mondom ezt én, aki csak 2 héttel idősebb a harmadik Magyar Köztársaságnál, neked, aki elvileg házat készülsz építeni magadnak napelemekkel, jóóóóóóóól kiszámolva. Csakhogy ez igazából rád nézve szomorú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.05 21:28

@kozmix:
A szakértő arc mögé kell egy párt.
Hol fog bemutatkozni ez a szakértő? Mert ha nincs mögötte a Fidesz vagy az mszp, akkor maximum a youtube_n tud kampányolni :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html