Lesújtó vélemény érkezett Magyarországról, bajban lehet a forint

Rossz véleménnyel vannak a szakértők a magyar gazdaságról és a forint további gyengülését várják. Nőhet az infláció, s a hosszabb futamidejű kamatok emelkedése is valószínű - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös, régiós felméréséből.
Napi.hu, 2015. december 21. hétfő, 07:22
Fotó: Napi.hu

Jelentősen romlott a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak megítélése a német ZEW intézet és az Erste Bank közös, régiós felmérése szerint. A megkérdezett 56 régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és alapkezelő nettó 7 százaléka mondta azt, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete rossznak tekinthető, a december első két hetében készített felmérés ezzel jelentős romlást mutat az egy hónappal korábbi helyzethez képest, amikor még a válaszadók nettó 15 százaléka ítélte azt kedvezőnek (a nettó százalékos arány úgy értendő, hogy ennyi százalékpont a különbség a helyzetet jónak illetve rossznak ítélő válaszadók aránya között.) Ezzel a magyar gazdaság a harmadik legrosszabb minősítést kapta a régióban, ennél kedvezőtlenebbül csak a horvát és a török gazdaság szerepelt.

Ami viszonylag ritkább jelenség a felmérés immár 8 éves történetében, hogy úgy romlott a jelenlegi helyzet megítélése, hogy közben a kilátások tekintetében is pesszimistábbá váltak a szakértők. Novemberben még nettó 5 százalékuk szerint azok pozitívak voltak, most azonban már nettó 19,2 százalékuk szerint azok fél éves időtávon negatívak. Az összes régiós gazdaság közül így a magyaré a legrosszabb a kilátások tekintetében.

A szakértők eközben egyre határozottabban azon a véleményen vannak, hogy az infláció mértéke emelkedni fog a következő fél évben Magyarországon. Nettó 57,7 százalékuk gondolja így, ez 7,7 százalékpontos emelkedés november óta. Ezzel párhuzamosan viszont úgy vélik, hogy a rövidebb futamidejű kamatok tovább csökkenhetnek, azonban ezzel csak követni fogjuk az eurókamatok csökkenését, a relatív kamatszint ugyanis a felmérés szerint változatlan maradhat. Nem így a hosszabb futamidők esetében, itt relatív és abszolút értelemben is növekedésre számít a piac.

BUX index és hangulat
Napi.hu

A BUX indexet eközben továbbra is magasabbra várják a megkérdezettek, 68,2 százalékuk szerint fél év múlva magasabban áll majd a budapesti tőzsdeindex jelenlegi értékénél, s csak 22,6 százalékuk szerint várható áresés. Ez is romlást jelent a hangulatban novemberhez képest, így ugyanis a felmérés bull/bear hányadosa 3-ra csökkent a korábbi, 4-hez közeli értékről.

Forintárfolyam és hangulat
Napi.hu


A forinttal kapcsolatban viszont egyre tartósabb a pesszimista hozzáállás. A szakértők nettó 23 százaléka szerint a magyar deviza gyengülni fog fél éves időtávon az euróval szemben, ez 13,5 százalékpontos emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapothoz képest. Ezzel a forint a török líra mellett az egyetlen olyan régiós deviza, amely gyengülhet az euróval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hahaha2011, 2016.01.19 17:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.12.26 12:57

Itt az év legizgalmasabb híre: Svájcban népszavazáson fognak dönteni arról, hogy megtiltsák a kereskedelmi bankok számára, hogy pénzt hozzanak létre.

"A bankok többé nem lesznek képesek létrehozni pénzt saját maguk számára, csak akkor tudnak majd pénzt hitelezni, ha rendelkeznek azzal a betéteseiktől vagy más bankoktól."

Persze, nem vagyok naiv, a nemzetközi bankárkartell meg fogja védeni a parazita rendszerét. Propaganda, ármány, gyilkosság, összeesküvés-elméletezés, háború. Aztán majd ráfogják az új kadhafira az oroszokra vagy akárkire...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.21 16:35

"Munkanélküli az, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelyből átmenetileg hiányzott; a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát; két héten belül munkába tudott volna állni, ha talált volna megfelelő állást, illetve már talált munkát, ahol 2002-ig 30, 2003-tól 90 napon belül dolgozni kezd."

https://www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz21.html

Ha nem ez a legújabb, kérem javítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.21 16:33

@atombandi:
Nem csak akkor, ha hitelből akarják a befektetést végrehajtani. A cégek jellemzően a forgótőkéjüket egy hitelkerettel szokták kiegészíteni. Másrészt a beszállítók és vásárlók gazdasági aktivitását is befolyásolja, hogy mennyire olcsó hitelhez jutni.

"viszony süllyed a forint árfolyama"
Ez leginkább a forrótőkét érinti, a működőtőkét kevésbé, ugyanis ha exportál a bevétele devizában képződik, ha forintban, akkor meg úgyis követi az inflációt.

"el fogja szívni a lejáró magyar kötvényekből felszabaduló pénzt... "
Lehet, de ez megint a forrótőke.

A kamat elsősorban akkor tud alacsony lenni, ha alacsony az infláció, az MNB MT pedig inflációkövető politikát folytat.

Nem kellene a forrótőkét a befektetésekkel összekeverni. Az előbbi idejön vesz általában valamilyen államkötvényt, jobb esetben részvényt, aztán ha elég volt, akkor elad mindent és pápá. A gazdaságnak ettől sokkal jobb nem lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.21 16:27

"a forint a török líra mellett az egyetlen olyan régiós deviza, amely gyengülhet az euróval szemben."
Már előre tudjuk a hivatalos magyarázatot: Megtámadtak bennünket, azt meg én mondom viccesen: nyomják Krahácsot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html