Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a május 12-ére kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése a cég részéről. A Fitch - ha végrehajt bármilyen módosítást - a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban - írja az MTI.

A cég az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után november 10-én kerül sorra ismét. A Fitch Ratings és a többi hitelminősítő számára mindazonáltal nem kötelező a kijelölt felülvizsgálati időpontokban bármilyen lépés bejelentése.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A Fitch egy éve, tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A cég egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Uniótól érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A magyar államadósságra tavaly megállapított "BBB mínusz" besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

Legutóbb, tavaly novemberben a Moody's minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, és azóta mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar besorolást. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Standard & Poor's két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat. A Moody's idei menetrendjében Magyarország március 3-án szerepelt először, de a cég akkor nem vizsgálta a stabil kilátású, "Baa3" szintű - az S&P és a Fitch besorolásával azonos - magyar államadós-osztályzatot, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem. A Moody's felülvizsgálati listáján Magyarország legközelebb július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.