Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte: várható volt, hogy a Moody's javítja az ország adósságának kilátásait. A szakértő szerint több tényező is a jövőbeli - a 2016 első felében lehetséges - felminősítést indokolja: az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, valamint az államadósság devizaarányának csökkenése.

Suppan a felminősítést segítő tényezők között említette továbbá az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági arányát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programját, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP-arányos államadósságot. Mivel ezen folyamatok várhatóan folytatódnak, a következő években további felminősítésekre is lehet számítani, így az ország adósságbesorolása tovább távolodhat a "bóvli" besorolástól - fejtette ki az elemző.

A piacok nagyrészt már beárazták a felminősítést, így a bekövetkezése nem okoz jelentősebb árfolyammozgást - tette hozzá. Mivel azonban egyes befektetők beruházásaiknál azt mérlegelik, hogy az ország legalább két hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában szerepeljen, ha a befektetés mellett döntenek, az adósság finanszírozása biztosabbá válhat, ez pedig némileg szűkítheti a kockázati felárakat. Mivel a Fitch Ratings jó eséllyel november 20-án felminősítheti az ország adósságbesorolását, ha a Moody's is így dönt, akkor teljesülhet az előbb említett feltétel.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a kilátás javításával a Moody's követte a Fitch Ratingset, amely idén májusban - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - az addigi stabilról pozitívra javította a besorolás kilátását. Az elemző szerint a magyar besorolás ezzel újra "igazodik a valósághoz", valamint ahhoz, amit a piac már régóta beárazott.

Az elemző kifejtette: a pénzüket kockáztató pénzügyi befektetők véleménye alapján (amelyet a kötvényhozamok, valamint a cds-felárak is visszatükröznek) már régóta a befektetésre ajánlott kategóriában lenne a helye Magyarországnak.

A magyar adósosztályzatok legközelebbi hitelminősítői felülvizsgálata november 20-án esedékes, ekkor a Fitch Ratings értékelheti Magyarországot, de Balatoni András ekkor még nem, majd csak 2016 tavaszán vár felminősítést.