Közösen figyeli és dokumentálja a pártok választási kampányokkal kapcsolatos költéseit és bevételeit a Transparency International Magyarország (TI), a Freedom House Europe (FH) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) - jelentették be a civil szervezetek képviselői.

A virtuális kampányszámla a hat jelentősebben kampányoló párt kampánykiadásait összegzi napi frissítéssel, illetve pártonként és elemenként lebontva mutatja be azokat. A mai napig a Kepmutatas.hu összesítése szerint 398,709 millió forint a pártok teljes költése - mondta Molnár Bálint, az FH igazgatója. A programot egyetemista önkéntesek segítik, az ő tevékenységük elengedhetetlen, hogy egy eddig nem létező adatbázis jöjjön létre - tette hozzá.

A civil szervezetek azért kezdtek intenzív monitorozásba, mivel korábbi javaslataikat a parlament máig nem fogadta el a kampányfinanszírozás reformjára vonatkozó javaslataikat - mondta Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója. Nem a kampányköltések mértéke okoz problémát, hanem az, hogy illegális forrásokból származik ez az összeg - hangsúlyozta Majtényi László, az EKINT elnöke.

A társadalom egésze ellenérdekelt a jelenlegi helyzet fennmaradásában, ez csak kevesek érdekét szolgálja, a nagy pártok pedig látszólag e kevesek foglyai - tette hozzá.