BUX
40021

Lesz mit figyelni a héten

A piac leginkább a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére és az utána két nappal megjelenő inflációs jelentésre figyelhet a jövő héten.

MTI, 2016. március 20. vasárnap, 11:07

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének február végi alakulásáról szóló részletes adatait. Az előzetes adatok szerint februárban 14,8 milliárd forintos többlettel zárt a központi alrendszer.

Kedden tartja soron következő kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A testület legutóbbi, február 23-i kamatdöntő ülésén egyhangúlag szavaztak az alapkamat 1,35 százalékon tartására a tagok. Az ülés rövidített jegyzőkönyve szerint a testület kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az Európai Központi Bank (ECB) intézkedéseit, és a márciusi inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat. Az MNB az ülés után kiadja az éves bruttó gazdasági növekedésre vonatkozó (GDP) és inflációs várakozásait.

Szerdán publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a januári részletes kiskereskedelmi adatokat. Az első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom januárban a kiigazítatlan volumenadatok szerint 1,6 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel a fogyasztás 31. hónapja megszakítás nélkül nő éves összehasonlításban.

Míg decemberben naptárhatástól megszűrten, éves alapon 3,4 százalékos növekedést regisztráltak az élelmiszer-kereskedelemben, addig januárban 1,5 százalékkal csökkent a forgalom az egy évvel korábbihoz képest, amiben a KSH magyarázata szerint elsősorban a magas bázis hatása játszott szerepet.

Csütörtökön jelenik meg a jegybank soron következő negyedéves inflációs jelentése, amely a kedden kiadott fő számokról ad részletes tájékoztatást. A legutóbbi, decemberi jelentésben a jegybank 2015-re 3 százalékos bővülést prognosztizált, 2016-ra 2,5 százalékos bővülést jeleztek előre, míg 2017-ben a gazdasági növekedés ütemét 3 százalékra várták. A jegybank decemberi jelentése szerint a fogyasztói árszínvonal 2015-ös stagnálása után 2016-ban 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 2,6 százalékkal emelkedik.