Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már most látszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) újabb, második ütemében is nagy az igény a hitelekre - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában, szerdán Budapesten, a Heller Farkas Szakkollégium konferenciájának szünetében. Az alelnök kiemelte, a kereskedelmi bankok már aláírták az MNB-vel a második ütemben való részvételről szóló szerződést. A vállalkozások részéről igen nagy az érdeklődés, a második ütem első szakaszában meghirdetett 500 milliárd forint "elfogy majd". Mintegy 30-40 kereskedelmi bankról van szó, a takarékszövetkezetek már integráltan csatlakoztak - tette hozzá.

Balog Ádám emlékezetett, amikor tavasszal, 2013 áprilisában-májusában a jegybanki szakemberek elkezdték kidolgozni, felépíteni az MNB növekedési hitelprogramját, nagyon szkeptikusak, kételkedők voltak a kereskedelmi bankok munkatársai, és a banki elemzők is. Ehhez képest az első ütemben a "pénz lényegében elfogyott", a meghirdetett 750 milliárd forint 93,5 százalékát kiközvetítették a hitelintézetek - emelte ki. "Nemcsak hogy kiosztottuk a pénzösszeget, de jó helyre mentek a hitelek, mert nagy részüket új beruházásokra szánják a hitelfelvevő vállalkozások" - mondta Balog Ádám. A MNB növekedési hitelprogramjának első üteme a jegybank terveit felülmúlva valósult meg az alelnök szerint.

A jegybank a közelmúltban tette közzé stabilitási jelentését, amelyben ismertetik: az MNB növekedési hitelprogramjában eddig 701 milliárd forintot helyeztek ki a tavasszal meghirdetett 750 milliárd forintból. A gazdasági növekedés szempontjából kedvező, hogy a kibővített első pillér keretében kihelyezett állomány 63 százaléka volt új hitel, aminek közel kétharmada beruházásokat finanszírozott.