Már biztos, hogy egyes nyugdíjasok és gyerekek idén karácsonyra is kapnak utalványt és támogatást - ha nem is a kormánytól, hanem az önkormányzatoktól. A legjobban talán a Pest megyei Nyársapát kiskorú gyermekei, illetve az őket nevelő családok 20 ezer forint karácsonyi támogatást kaptak december 10. és december 11-e között az önkormányzattól. A lakosság életkorát tekintve Nyársapát Pest megye egyik legfiatalabb települése, évről ­évre gyarapodnak, nő a lakosságszám: mintegy 2200 lakosa, kétszáz iskolása és nyolcvan óvodása van a településnek.

Az esztergomi képviselő-testület is úgy döntöttek a december 5-i rendkívüli ülésen, hogy ötezer forintos vásárlási utalvánnyal segítik a lakosokat. "A 70. életévüket betöltött esztergomi polgárok, valamint azok a nagycsaládosok részesülhetnek az ajándékban, akik korábban kérelmet nyújtottak be. Az önkormányzat még ebben a hónapban postai úton juttatja el a jogosultaknak a karácsonyi támogatást. Az összeget Edenred vásárlási utalvány formájában biztosítják a lakosoknak, melyet Esztergom szerte számos helyszínen elfogadnak" - írta a kemma.hu.

A Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen is elkészült az önkormányzat karácsonyi ajándéka: 1600 csomag várja a hétvégét, hogy még karácsony előtt megkaphassák a helyiek, főleg alapélelmiszerek vannak a csomagokban. A Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson 5 ezer forint készpénzt és 1900 forint értékű ajándékcsomagot kapnak a nyugdíjasok. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszegen pedig szintén 5 ezer forint karácsonyi támogatást kapnak az óvodás korú gyermekek szülei, az iskolások, a 70 év felettiek és a rokkantsági ellátásban részesülők. A karácsonyi támogatás nem központi, nincs kötelező jelleggel minden településen, az önkormányzatok saját rendeletben döntik el, hogy a költségvetésükből mennyit tudnak erre a célra fordítani és milyen feltételekkel igényelhető.