Nem megyünk azzal kijelentéssel semmire, hogy egyharmaddal csökkennek a törlesztőrészleteket, annyira eltérőek a szerződések. A legfontosabb, hogy végre elmondhatjuk, hogy győzött az igazság a devizahitelezés kérdésben - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Ezen még az sem változtathat, hogy folynak a bírósági eljárások. A parlamentben a szavazáskor jelentős többséget kapott a parlament - ilyen széles parlamenti többség mindenképp keresztülviszi az akaratát - tette hozzá a miniszterelnök. Kiemelte: a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek, mert az ő esetükben is el kell számolniuk a bankoknak a tisztességtelennek minősített díj- és kamatemelésekkel.

Ami most történik fájdalmas a bankoknak, de ezt a rendezetlen ügyet le kell zárni, amit a bankoknak is bizonytalanságot okoz - ezért nekik is érdekük ennek rendezése és a mielőbbi forintosítás, hogy túl legyenek végre az egészen. Amikor a bankokkal tárgyalok - mert tárgyalok velük, főleg a külföldi képviselőikkel - akkor azt jelzik, hogy szeretnének túlesni ezen a problémán.

Az ellenzék mindig megszorításra készül - mi azonban ezt elvetjük - reagálta a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök. Csökkentjük az államadósságot, a bürokráciát - mondta Orbán, ám arra kérdésre nem válaszolt, hogy miért késik a 2015-ös költségvetés benyújtása és milyen kiadáscsökkentő intézkedéseket terveznek. Mint az ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy 2015-ös költségvetés szigorú lesz és fokozatosan csökkenti az államháztartás GDP-arányos kiadásait a jelenlegi 50,6 százalékról 45 százalékra.

Barack Obama bírálatának ténybeli alapját "nem találja" a magyar kormányfő - arra hivatalos úton reagáltak, de nyilvánosan nem kommentálta.

A törvénykezési munkával kapcsolatban kifejtette: Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta, hogy október végére a kabinet elé terjeszti a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező jogszabály tervezetét. Így a terveik szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, vagyis a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény.

A magyarországi földgázellátásról szólva Orbán Viktor világossá tette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. "Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, az orosz Gazprom vezérigazgatójával. "A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - közölte.

A kárpátaljai magyarság autonómiáját érintő korábbi nyilatkozatával összefüggésben Orbán Viktor ismét úgy foglalt állást: a mostani magyar külpolitika azt tartja természetesnek, hogy ott, ahol a magyar közösségek autonómiát kérnek, azt meg is kapják. Bár megjegyezte, hogy az autonómia kifejezés negatív összefüggésbe került az orosz-ukrán konfliktus miatt