Lesznek megszorítások? Megszólalt Orbán

Barack Obama bírálatának ténybeli alapját „nem találja” a magyar kormányfő.
MTI, Napi.hu, 2014. szeptember 26. péntek, 08:00
Fotó: Napi.hu

Nem megyünk azzal kijelentéssel semmire, hogy egyharmaddal csökkennek a törlesztőrészleteket, annyira eltérőek a szerződések. A legfontosabb, hogy végre elmondhatjuk, hogy győzött az igazság a devizahitelezés kérdésben - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Ezen még az sem változtathat, hogy folynak a bírósági eljárások. A parlamentben a szavazáskor jelentős többséget kapott a parlament - ilyen széles parlamenti többség mindenképp keresztülviszi az akaratát - tette hozzá a miniszterelnök. Kiemelte: a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek, mert az ő esetükben is el kell számolniuk a bankoknak a tisztességtelennek minősített díj- és kamatemelésekkel.

Ami most történik fájdalmas a bankoknak, de ezt a rendezetlen ügyet le kell zárni, amit a bankoknak is bizonytalanságot okoz - ezért nekik is érdekük ennek rendezése és a mielőbbi forintosítás, hogy túl legyenek végre az egészen. Amikor a bankokkal tárgyalok - mert tárgyalok velük, főleg a külföldi képviselőikkel - akkor azt jelzik, hogy szeretnének túlesni ezen a problémán.

Az ellenzék mindig megszorításra készül - mi azonban ezt elvetjük - reagálta a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök. Csökkentjük az államadósságot, a bürokráciát - mondta Orbán, ám arra kérdésre nem válaszolt, hogy miért késik a 2015-ös költségvetés benyújtása és milyen kiadáscsökkentő intézkedéseket terveznek. Mint az ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy 2015-ös költségvetés szigorú lesz és fokozatosan csökkenti az államháztartás GDP-arányos kiadásait a jelenlegi 50,6 százalékról 45 százalékra.

Barack Obama bírálatának ténybeli alapját "nem találja" a magyar kormányfő - arra hivatalos úton reagáltak, de nyilvánosan nem kommentálta.

A törvénykezési munkával kapcsolatban kifejtette: Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta, hogy október végére a kabinet elé terjeszti a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező jogszabály tervezetét. Így a terveik szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, vagyis a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény.

A magyarországi földgázellátásról szólva Orbán Viktor világossá tette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. "Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, az orosz Gazprom vezérigazgatójával. "A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - közölte.

A kárpátaljai magyarság autonómiáját érintő korábbi nyilatkozatával összefüggésben Orbán Viktor ismét úgy foglalt állást: a mostani magyar külpolitika azt tartja természetesnek, hogy ott, ahol a magyar közösségek autonómiát kérnek, azt meg is kapják. Bár megjegyezte, hogy az autonómia kifejezés negatív összefüggésbe került az orosz-ukrán konfliktus miatt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.09.27 21:12

@rw2: Nem kell félni . A választások utáni megszorításoknak közel sem lesz olyan látványos eredménye mint a BOKROS csomagnak volt ,például az államadósság csökkentésben 3-év alatt több mint a GDP 20%-al. A BOKROS csomag lendülete vitte a következő kormányt három évig a negyedikben kezdődött a kifulladás,amire a pénzt szóró MEGYESI rá tett egy lapáttal az 50%-os béremeléssel és a felelőtlenül magasan megállapított nyugdíjakkal és a BARMOK által fizetett 13-ik havi nyugdíjjal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.27 12:03

De, legyen meg a Zugló Nagyon Magyar Állampolgár akarat, közlök a portfolio cikk végére egy kis táblázatos szöveget:

Az idei konvergenciaprogramban a 2015-2017-es évekre a kormány egyébként már közölt vázlatos terveket arra vonatkozóan, hogy mely területeket érintené a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás:

nem lesz általános béremelés a közszférában ( értelmezés: a közszféra dolgozóinak jelentős része nem kap pénzt - GDP növekedés az ablakban..., de az életszínvonal-csökkenés reaális )

nem terjesztik ki a közfoglalkoztatást (ez időközben a nyár elején felülíródott) ( - szükség van a statisztikai létszámra, nélkül nem lehetne olyan jól torzítani a számokat )

a költségvetési szervek árubeszerzései nem emelkedhetnek érdemben és az önkormányzatoknál is inflációtól elmaradó növekedés lehet csak ( - ez a tökéletese visszavágás, a helyi szinteken minden /!!!!!/ csökkenő tendenciát mutat majd, leépítésekkel, elbocsátásokkal, szolgáltatás - már ahol még van ilyen - romlásával )

- nyugdíjkiadások reálértéküket őrzik meg, ahogyan a kormány eddig is tervezte (azonban végül rendre alacsonyabb lett az infláció a tervnél, így a nyugdíjasok jól jártak) ( - a nyugdíjasok jól jártak? a KSH adataihoz képest, de a valóságban....kérdezd meg őket! )

- a családi és szociális támogatások befagyasztva maradnak ( évek óta így van, a szolgáltatások értékvesztettek, a családok számára lenne jelentőségük, de a Központ kiherélte őket )

gyógyszertámogatások kiadásainak növekedése elmarad az inflációtól ( gyógyulj a magad erejéből vagy dögölj meg! - ez a tendencia és a kívánalom, kivéve a kivételeknek )

utazási költségvetési támogatásokat befagyasztják ( nem mindenkinek, ugye - de a naponta közlekedők többet fognak fizetni, emelkednek a jegyárak... )

állami vagyonnal kapcsolatos kiadások csökkennek ( ez hazugság )

kulturális és sport beruházások csak többletbevétel függvényében valósulhatnak meg ( kulturális nulla, foci 1000 % - ez a valóság )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.27 11:56

@rw2: Elolvasta - ez egy vélemény, de semmilyen mérhető kapcsolatban nincs az Önével.

Vagy ha Ön ógy gondolja, mégis van, akkor Ön nem tudja megfogalmazni azt, amit el akar mondani.

Kiadásnövekedésről a portfolio nem szólt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

1112, 2014.09.27 11:41

Még jó hogy lesznek megszorítások, még ha a kormány máshogy is nevezi ezt. A sokféle adó is megszorítás. Még soha nem volt ennyi féle adó bevezetése, mint az utolsó 4 évben. A fiatalok nyugdíj megtakarítását felélte a kormány, a sok büntetésből befolyó összegek is eltűntek. Jó lenne kivizsgálni a újgazdagok vagyonát is. A kormány elszámoltatja a bankokat utána meg levonhatják a veszteségüket az adóból. Milyen elszámoltatás ez, ha az adózok pénzén visszakapják a veszteségüket. A deviza adósokból meggazdagodott a MNB. Most igazán számoljanak el az árfolyam kockázatból eredő veszteségről is az adósokkal, mivel nem tájékoztatták a kockázatokról a bankok, és a kormány meg direkt gyengítette a forintot, ezzel ellehetetlenítette az adósok helyzetét azért, hogy a bankok jól megszedhessék magukat. Ha nem lesz kedvezményes árfolyamon a forintosítás, akkor az adósoknak nem éri meg aláírni az új szerződést mert rosszabbul járnak mint amibe most vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.26 18:59

Kiderült: így nyertek százmilliárdokat Matolcsyék
2014. szeptember 26. 18:13


A folyamatos jegybanki kamatcsökkentések a kamateredmény sort, míg a gyengébb forintárfolyam a devizaárfolyamból származó eredmény sort javította jelentősen és ez tette lehetővé, hogy az alapítványok számára úgy adjon át 200 milliárd forintnyi vagyont a jegybank, hogy közben az első félévi eredménye még mindig 18 milliárdos nyereséget tartalmazzon - többek között ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett első féléves jelentéséből. Az anyag egyik érdekes ábrája szerint jórészt a márciusi dollárkötvény-kibocsátás hatására (ami a jegybanki tartalékba került át) a tartalékok átlagos bekerülési árfolyama euróban kifejezve szép lassan felkúszott 290-ig, noha egy éve még 274-nél láthattuk. Mindez azt is jelenti, hogy ha a jelenlegi 311 körüli szinten maradna tartósan az euró árfolyama, akkor például euróként már "csak" 7-8%-os nyereséget tudna elkönyvelni a jegybank a devizahitelek forintosításához eladandó devizán. Igaz, mivel ez várhatóan sok milliárd eurós tétel lesz, így az általa kereshető nyereség még így is brutális összeget adhat ki, ami potenciálisan további "költekezés" előtt nyitná meg az utat. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk, illetve vélemény cikkben külön foglalkoztunk az alapítványi vagyonátadás közgazdasági képzést támogató részével:

Jövőre még brutálisabban költekezhet az MNB

2014. szeptember 5. - 14:28


A Magyar Nemzeti Bank úgy tud 200 milliárdot elkölteni, hogy még marad is neki. Mégis honnan? A lecsupaszított válasz az, hogy árfolyamnyereségből. Az erősebb forint mellett vett devizatartalékát most sokkal gyengébb forint mellett váltja a kormánynak, ezért pedig nyereséget számol el. Megkérdeztük a jegybankot, hogy pontosan milyen ügyletek állnak a dolog mögött és próbáltak-e minél nagyobb árfolyamnyereséget elérni valamilyen módon. Elmondásuk szerint ez utóbbi nem történt meg, míg az ügyletek konkrét részleteit nem mondhatják el, mert abból kikövetkeztethető lenne, hogy volt-e intervenció. Az ügy kapcsán hangsúlyozni szeretnénk, hogy szerintünk még messze nincs vége a történetnek, hiszen a jövő év elején esedékes forintosítás újabb brutális nyereséget hozhat majd a jegybanknak, aki úgy tűnik, nem lesz rest azt elkölteni. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html