A kezdeményezést az MNB Pénziránytű Alapítványával és a Mastercarddal közösen indítják el, a Deloitte szakmai támogatása mellett.

A 2019 áprilisáig tartó pilotprogram célja, hogy a szülők, a gyerekek és az iskola alkalmazottai a tanulásra és a tanításra tudjanak összpontosítani, mivel a kiegészítő tevékenységnek számító fizetési tranzakciók egyszerűbbé, átláthatóbbá, gyorsabbá és kényelmesebbé válnak.

Az iskolák készpénzmentesítése három fő területen valósul meg: szülők befizetései, tanulók vásárlásai, intézmények saját gazdálkodása.

A program országosan 15 iskolában kezdődik meg, Fejér megyében a Teleki mellett a dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziumban. Az egyes fizetési megoldásokat fokozatosan vezetik be és amennyiben a pilot projekt sikeres lesz, akkor a 2019-es tanévben akár országosan is kiterjesztik a programot - mondta az államtitkár az MTI beszámolója szerint.

A tárca a pos-terminálok telepítését népszerűsítő pályázatával kapcsolódik közvetlenül a kezdeményezéshez, vagyis bankkártyás fizetésre alkalmas terminálokat juttatnak az érintett intézmények büféibe.

A 15 intézmény mindegyike középiskola lesz, és a vidéki iskolák mellett a fővárosban is elindul a program - tette hozzá Sisa-Molnár Anikó, a Mastercard pr- és marketingmenedzsere.

Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója, az NGM volt helyettes államtitkára a legizgalmasabb kihívásnak a gyerekek által használható készpénzmentes megoldásokat nevezte. Szavai szerint a legkézenfekvőbb a bankkártya lenne, de sokkal valószínűbb, hogy a diákok a mobiltelefonra vagy például speciális karkötőre töltött pénzt fogják előnyben részesíteni.

A fotó forrása: Shutterstock.