A Befektetési Célú Tartózkodási Engedély program nem precedens nélküli a világban - többek között Ausztriában, Görögországban, Hollandiában, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban létezik hasonló program. A magyar program alapjaiban megegyezik ezen országok gyakorlatával - mondta el Lian Wang, a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) vezérigazgatója. A belépési korlátok, ellenőrzések és az elvárások megfelelnek a nem befektetési céllal letelepedési engedélyt kérők esetében alkalmazott eljárással. A teljes program - annak mérete, illetve az igények elbírálása - a magyar kormány kontrollja alatt áll.

A HSSDF a programban érintett államkötvényeket megvásárolja, ugyanakkor az államkötvények nem kerülnek ki az ÁKK-ból - hangsúlyozta a vezérigazgató. A HSSDF működését Kínában fejti ki, a fő feladata marketingjellegű - meg kell találni és befektetésre kell ösztönözni a bevándorlással foglalkozó kínai polgárokat. Ezért a társaság bevándorlási ügynökségekkel veszi fel a kapcsoltat, illetve direkt megkeresést is folytat a célpiacokon. A társaság mintegy 20 kínai nagyvárosban szerződött ügynökségekkel, bemutató rendezvények megszervezésére. Wang szerint a társaság kötelessége a jelentkezők előszűrése - például a pénzmosási szabályoknak történő megfelelés ellenőrzése. Emellett az alap tanácsadói, tájékoztatói szerepet is játszik. Az alap biztosítja azt is, hogy a befektetők az államkötvények futamidejének lejárta után a kötvény ellenértékét megkapják.

Az alap létrehozása, a megfelelő marketing és adminisztratív háttér kínai kialakítása Wang tájékoztatása szerint fél évet vett igénybe. Az alap tevékenysége Kína mellett Vietnamra is kiterjed. Wang szerint az alapként történő működés a legjobb forma a marketing és promóciós tevékenységhez - Ázsiában megszokott, hogy magántársaságok, vagy magán alapok vállalják át ezen programok promotálását az államoktól. A kínai értékpapír-szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a HSSDF közvetlenül  Kínában működjön, ezért jegyezték be az alapot a Kajmán-szigeteken - indokolt a vezérigazgató. A HSSDF vezetője szerint az alap rendkívül átláthatóan fog működni.

Az alap nyílt végű, így a vagyona folyamatosan nő - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Wang. "A kezdő tőkét a menedzsment biztosította, most az alap 5-10 millió euró között van" - tette hozzá. Wang elmondása szeirnt más országban nincs alapja a cégnek.

A megtérülési elvárásokkkal kapcsolatban lapunk kérdésére Wang elmondta: a nemzetközi piacokon rendkívül alacsonyak a kamatok, a kínai, vietnami befektetők által referenciának tartott Hongkongban például 0,001 százalék dollárban számítva, ráadásul az alap alacsony inflációt, így kamatokat vár a következő 2-3 évben. "Ez nem egy tipikus befektetési eszköz, ezért a befektetők azt veszik figyelembe, hogy a befektetés mennyire biztonságos és valóban megkapják-e a tartózkodási engedélyt, az ország elég biztonságos-e, szabadon utazhat, vállalkozhat-e" - fogalmazott a vezérigazgató, aki azt is hozzátette: az amerikai program is nulla százalékos megtérülést biztosít és az a program kockázatosabbnak minősül, mert nincs állami (szövetségi) garancia a befizetett összegre, ezért a befektető üzleti kockázatot fizet.

40 ezer euró a közvetítésért - 70 ezer euró haszon fejenként

Az ellenzék részéről kifogásként felmerült korábban, hogy miként kaphat jogot egy offshore vállalkozás ilyen feladatra, amit a Fidesz azzal hárított el, hogy a Kajmán-szigeteken bejegyzett társaság nem tekinthető offshore cégnek, miután lehet tudni, hogy kik a vállalkozás tulajdonosai. A Magyar Nemzet korábban azt írta: a kajmán-szigeteki vállalkozás honlapja szerint az ügyintézésért 40 ezer eurót kér el. A közvetítő cég emellett azon is nyer, hogy az adósságkezelőtől diszkontáron jut hozzá az államkötvényhez (a jelenlegi hozamok mellett 221 ezer euróért), míg a letelepedő 250 ezer eurót fizet a közvetítőnek. Vagyis a teljes haszon egy befektetőre számítva megközelítőleg 70 ezer euró, ami 20 millió forint. Ezzel kapcsolatban egy szakmai blog ugyanakkor megjegyzi: Magyarország számára - az ismert számok alapján és tisztán pénzügyi alapon - ez mínuszos üzlet. Ráadásul a szakember szerint a letelepedési államkötvényekkel az ország pont annyiért tud bevonni devizahitelt, mint egyébként tudna a piacokról, ha nem adna mellé semmit. A közvetítő cég - "amelyre továbbra sem tudjuk, hogy mi szükség van" - viszont 70 ezer eurót keres fejenként. Az alap szerint ez a tétel összességében a közvetítői díj, azaz ebből jelentős mértékű a befektetőtoborzással együttjáró költség.