A letelepedési kötvények március végi megszüntetése nem elég: minden forinttal el kell számolni, a pofátlan haszonra 75 százalékos különadót kell kivetni - reagált az ÁKK mai bejelentésére az MSZP.

Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő szerint a letelepedési kötvények megszüntetése nem hozza helyre a fideszes korrupció által okozott károkat. Az MSZP ezért ragaszkodik ahhoz, amit még 2016 szeptemberében benyújtott törvényjavaslatában a letelepedési kötvények eltörlésén kívül kezdeményezett:

  • Valamennyi kötvényforgalmazó cég vezetője számoljon el az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, hány milliárd forintot kaszáltak a törvény köszönhetően.
  • A bizottság továbbítsa az elszámoltatás eredményét ellenőrzésre az adóhivatalnak, amely 30 napon belül tájékoztassa a bizottságot az általuk lefolytatott vizsgálat eredményéről.
  • Ha az érintett cégekről kiderül, hogy offshore módon működve nem fizettek adót, a letelepedési kötvényből származó pofátlanul magas haszon 75 százalékát különadóként fizessék be a magyar államkasszába.

A Jobbik szerint a letelepedési kötvények értékesítését csak átmenetileg függesztették fel, ezért Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke arra szólította fel a kormányzatot, hogy véglegesen "szüntesse be az egész kötvénybizniszt".

A letelepedési kötvényeket "a Fidesz piszkos pénz megszerzésére irányuló üzletágának" nevezte a politikus, aki szerint semmi nem zárja ki a kötvényprogram későbbi "visszavezetését". Emiatt végleges megszüntetést követelt, valamint azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a kötvényekkel kapcsolatos összes adatot. Az országgyűlési képviselő azt ígérte: ha pártja kormányra kerül, mindenképpen kivizsgálja a letelepedési kötvények egész folyamatát.

A letelepedési kötvények árusításának leállítása után el kell számoltatni az értékesítést végző offshore cégeket, hogy megtudjuk, mennyit tettek zsebre a fideszes politikusok és haverjaik. A Párbeszéd törvényjavaslata szerint addig nem lehet visszafizetni a kötvényeket, amíg nem lesz az ügyben vizsgálat; erről tájékoztatjuk az érintett cégeket is - reagált a bejelentésre Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője.

A párt szerint az ÁKK bejelentése a letelepedési kötvényprogram kivezetéséről nem megnyugtató, látni akarja az erről szóló törvényt is. A Párbeszéd törvényjavaslata szerint paritásos bizottság kell, hogy felderítse: a kötvényeket jegyző Fidesz-haverok offshore cégei mennyit profitáltak, és hogyan kötődnek ezek a cégek Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz - fogalmazott Tordai.