Kínos számok a kormány háza tájáról

A kormány létszámcsökkentési törekvései ellenére összességében jelentősen nőtt a minisztériumok háttérintézményeinél dolgozók létszáma, miközben az intézmények száma csökkent.
Komócsin Sándor, 2019. november 11. hétfő, 08:12
Fotó: Getty Images

A kormány több alkalommal megpróbálkozott a háttérintézmények összevonásával, sőt tavaly több ezer fős létszámleépítést is végrehajtott ezeknél a költségvetési szerveknél, ám a 2010-es és a 2018-as zárszámadási adatokból kiderül, hogy míg 2010-ben 75 605 fő dolgozott a minisztériumi háttérintézményeknél, tavaly decemberben ez a létszám 87 743 volt - írja a Népszava.

A minisztériumi háttérintézmények száma 2010-ben még 44 volt, ezzel szemben a 2018-ban már csak húsz ilyet sikerült azonosítani. Vagyis valóban történtek összevonások és sokat közülük megszüntettek, ám a létszámuk ennek ellenére felduzzadt.

De ezzel még nem ér véget a minisztériumi háttérintézményekkel való trükközés, ugyanis számos háttérintézmény az elmúlt években céggé alakult. Ilyen például a HM Ei Zrt., amelynél 4284 fő dolgozik, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Zrt. (140 fő), a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (570 fő), a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (34) , a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (154 fő) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (1612 fő).

Ezek mind olyan cégek, amelyek megrendeléseiket az államtól kapják, kizárólag az kormányzati teendők ellátása a feladatuk, vagyis tulajdonképp kiszervezett minisztériumi háttérintézmények, amelyek jelentős része az elmúlt nyolc évben jött létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OklevelesNaiv, 2019.11.11 12:33

Óriási különbség van aközött, h "a létszám nőtt" és aközött, h "a dolgozók létszáma nőtt" - mert attól, h megsokszorozták a kis- és középvezetők, államtitkárok, asszisztensek számát, attól még a dolgozók száma nem nőtt, sőt - az a bizonyos "több ezer fős létszámleépítés" ugyanis konkrétan a dolgozókat érintette.
Másképpen fogalmazva: ha vlhonnan elbocsátottak a 20 üiből 10-et, de kineveztek 4 csókos ismerőst csopveznek, 4 másikat irodavezetőnek, és felvettek melléjük 11 asszisztenst plusz két kommunikációs "szakembert" - igen, tényleg csökkent a dolgozók létszáma, ám a létszám közben bizony nőtt, az ügyintézés pedig a béka segge alá püsztült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html