Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány felkérte az amerikai médiumokat, hogy bocsánatot kérjenek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben megfogalmazott alaptalan kritikákat tartalmazó cikkeik és beszámolóik miatt - írja az egyesült államokbeli NPR arra a levélre hivatkozva, amelyet az amerikai nagykövetségen keresztül kaptak meg Kovács Zoltántól. Az államtitkár amiatt várja az elnézéskérést, mert a márciusban elfogadott felhatalmazási törvénykor több elemző aggodalmának adott hangot, hogy a lejárati idő nélkül megkapott különleges jogosítványok, melyek az országgyűléstől a törvényalkotási hatalmat a kormány kezébe helyezték, veszélybe sodorták a magyar demokráciát. Az ügyben az Európai Bizottság is jelezte félelmeit, az Európai Parlament vitát is tartott a törvényről, amelynek visszavonásáról hamarosan dönt a magyar parlament.

"Magyarország Európában páratlan módon támadásoknak volt kitéve" - írja az államtitkár egy ponton a levélben. Most, hogy a magyar kormány azt tervezi, hogy felkéri a parlamentet, hogy szavazzon a speciális jogkörök felfüggesztéséről, Kovács szerint az amerikai médiaszervezeteknek remek alkalmul nyílik arra, hogy bocsánatot kérjenek.

"Ilyen bocsánatkérés nemcsak Magyarország megválasztott kormányának, hanem a magyarok túlnyomó a többségének is kijár, akik - függetlenül a párthovatartozásuktól - az elmúlt hónapokban támogatták a kormány intézkedéseit, és példaértékű egységet mutattak" - írja Kovács.

A levél végére 82 cikket is összegyűjtött a magyar diplomácia, amelyek között szerepel az NPR, a CNN, a Bloomberg News, a The Washington Post és más médiumok beszámolóinak listája.

"A kormány alapvetően bármilyen jogszabályt, bármilyen módosítást átverhet. Megváltoztathatja, módosíthatja és lecserélheti a magyar alkotmányt" - mondta Végh Zsuzsanna az Európai Tanács külügyi szakértője a lapnak. "Az Alkotmánybíróság az Orbánhoz és a Fidesz-kormányhoz lojális emberekkel van feltöltve, tehát nem igazi demokratikus fék" - mondta el, hogy szerinte a felhatalmazási törvény különösebben nem rontott az amúgy is - általa - gyengének vélt magyarországi jogállami helyzeten.

Isabel Lara, az NPR szóvivője az ügy kapcsán annyit reagált, hogy az NPR kiegyensúlyozottan számolt be a magyar történésekről, amerikaiak milliói számára jelentenek megbízható információforrást, ennek megfelelően kezelték az Orbán-kormány ügyét is ebben az esetben, így nem tartoznak bocsánatkéréssel.