BUX
37891

Levelet írtak a nyugdíjasok Orbánnak

Hatalmas a különbség az átlagnyugdíjak között az ország különböző részein. Míg a fővárosban az öregségi nyugdíj átlagos összege meghaladja a 128 ezer forintot, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az összeg még a 95 ezer forintot sem éri el – írja a Magyar Nemzet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központ összeállítására hivatkozva.

Napi.hu, 2015. március 19. csütörtök, 09:45

A fővárosban a legmagasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, egy fő 128 535 forintot kap - derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ adatsorából. Ezen kívül Pest (111 214 forint), Fejér (110 967 forint) és Komárom-Esztergom megyében (110 058) haladja meg az öregségi nyugdíj átlagos összege a 110 ezer forintot.

Több olyan megye is van, ahol a nyugdíjbiztosító ennél lényegesen kisebb összeget folyósít havonta a nyugdíjbiztosító: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az öregségi nyugdíj átlagos összege mindössze 94 707 forint, de Békés (95 774) és Bács-Kiskun megyében (95 811) is alig valamivel jobb a helyzet. Somogy megyében az átlagos öregségi nyugdíj 98 662 forint.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ szerint az öregségi nyugdíj átlagos összege mellett az átlagos beszámított szolgálati idő is a fővárosban a legmagasabb: 36 év. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas és Veszprém megyében átlagosan egy évvel kevesebbet dolgoztak az érintettek a juttatásért. Ebből a szempontból is a sor végén van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol az átlagos beszámított szolgálati idő csupán 30 év, míg Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyében 32 év.

Ezer lakosra vetítve a fővárosban él a legtöbb, 223 nyugdíjas, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb az érintettek aránya, 1000 emberből csupán 156-an részesülnek öregségi nyugellátásban. Szintén meglehetősen alacsony az öregségi nyugdíjban részesülők száma Hajdú-Bihar megyében, ahol ezer lakosra vetítve 176 nyugdíjas jut.

Levelet küldtek Orbánnak

A Magyar Nemzet ennek kapcsán azt is megemlíti cikkében, hogy a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége február végi elnökségi ülésén levelet fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, amelyben nehezményezték, hogy a megyében élő idősek az országos átlagnál csaknem tízezer, a budapestinél pedig csaknem harmincezer forinttal kapnak kevesebb nyugdíjat havonta. Jelezték azt is, hogy Somogyban különösen sok az olyan özvegyasszony, akinek a nyugdíja 60 és 90 ezer forint között mozog. Az érdekvédelmi szervezet azt kezdeményezte, készüljön vizsgálat arról, hogy megyénként és országosan mekkora az átlagos nyugdíjjal rendelkezők száma, valamint hányan kapnak az átlag alatti, illetve feletti járandóságot.