A betegek és az egészségügy jövője iránt érzett felelősség okán nyílt levélben Orbán Viktor személyes beavatkozását kéri az egészségügyben kialakult humánerőforrás-krízis megoldása érdekében a Magyar Rezidens Szövetség. Rámutatnak arra az ismert tényre, hogy az egészségügyre történő GDP-arányos ráfordítás egyenes összefüggést mutat az életminőség és élethossz mutatókkal, s az EU-ban hazánk az egészségügyre az egyik legkevesebbet költő országok közé tartozik. Hozzáteszik, az elmúlt évek orvos-migrációja mára olyan súlyos szakemberhiányt eredményezett, ami közvetlenül veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását.

Gyakran már csak a szerencsén múlik, hogy egy beteg sürgősségi helyzetben hozzájut-e a szakellátáshoz, amire a Rezidens Szövetség által készített betegbiztonsag.blog.hu című honlap is rávilágít. Láthatóvá vált, hogy az állam nem biztosítja a közfinanszírozott ellátórendszer működési kereteit, így sérül az állampolgárok ellátórendszerhez való hozzáférésének a joga.

A szakemberhiány többször a betegek életébe vagy tartós egészségkárosodásukba kerül, ami a személyes tragédiákon felül, közvetve, további terheket ró a társadalomra - olvasható a levélben. A rezidensek ezért kérik a miniszterelnököt,  hogy 2012. január elsejétől, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködésével, biztosítsa a betegek számára az ellátórendszerrel kapcsolatos elvárható tájékoztatást.

Ennek keretében valamennyi beteg kapjon tájékoztatást arról, hogy adott intézmény adott időpontban biztosítani tudja-e számára a szükséges szakirányú ellátást. Ennek hiányában váljon a beteg számára választható lehetőséggé alternatív intézmény igénybevétele.

Az állampolgárok biztonságos ellátása érdekében arra kérik Orbán Viktort, személyesen járjon közben: tegyen eleget azon ígéretének, hogy lezárja azt a korszakot, ami "megnyomorította a magyar egészségügyet"! Mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket. Tény, hogy az orvosok és a szakdolgozók bére közel egy évtizede nem emelkedett, reálértékét tekintve pedig jelentősen csökkent. Ez a tendencia folytatódott az elmúlt másfél évben is - emeli ki a szakorvos jelöltek szövetségének elnöksége.

A rezidensek leszögezik, történelmi pillanat előtt állunk: több ezer orvos és szakdolgozó áll a kifulladás határán, és figyeli azt, hogy a kormány ad-e érdemi segítséget létfenntartási harcukhoz. Látható, hogy beavatkozás híján sokan fel fogják adni a reménytelen küzdelmet. Ugyanakkor, ha érdemi segítséget kapnak, és tovább tudnak dolgozni, akkor hivatásukkal és értékközvetítő, véleményformáló szerepükkel kulcsszereplővé válhatnak Magyarország újjáépítésében.

Az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalom keretében már több mint 2500 orvos döntött úgy, hogy végső elkeseredésében megharcol az itthon maradás feltételeiért. A jelen kormányzat iránymutatása meg fogja határozni az elkövetkező évtized magyar egészségügyét, és közvetve determinálja valamennyi magyar állampolgár jövőjét is - fogalmaznak. A megegyezés esetleges hiánya azt üzenné számunkra, hogy nem kellünk, "el lehet innen menni". Ezzel szemben az egészségüggyel megköthető történelmi kiegyezés néhány év alatt létrehozhat egy hálapénz-mentes, közösségalapú, élhető magyar egészségügyet.