Levelet kapott Orbán - tragédiákra figyelmeztetnek a rezidensek

Mivel az szakorvosok hiánya többször a betegek életébe vagy tartós egészségkárosodásukba kerül, a Magyar Rezidens Szövetség nyílt levélben arra kéri a miniszterelnököt, hogy 2012. január elsejétől, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködésével, biztosítsa a betegek számára az ellátórendszerrel kapcsolatos elvárható tájékoztatást és az alternatív intézmények igénybevételét.
Szepesi Anita, 2011. december 27. kedd, 12:39
Fotó: Napi.hu

A betegek és az egészségügy jövője iránt érzett felelősség okán nyílt levélben Orbán Viktor személyes beavatkozását kéri az egészségügyben kialakult humánerőforrás-krízis megoldása érdekében a Magyar Rezidens Szövetség. Rámutatnak arra az ismert tényre, hogy az egészségügyre történő GDP-arányos ráfordítás egyenes összefüggést mutat az életminőség és élethossz mutatókkal, s az EU-ban hazánk az egészségügyre az egyik legkevesebbet költő országok közé tartozik. Hozzáteszik, az elmúlt évek orvos-migrációja mára olyan súlyos szakemberhiányt eredményezett, ami közvetlenül veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását.

Gyakran már csak a szerencsén múlik, hogy egy beteg sürgősségi helyzetben hozzájut-e a szakellátáshoz, amire a Rezidens Szövetség által készített betegbiztonsag.blog.hu című honlap is rávilágít. Láthatóvá vált, hogy az állam nem biztosítja a közfinanszírozott ellátórendszer működési kereteit, így sérül az állampolgárok ellátórendszerhez való hozzáférésének a joga.

A szakemberhiány többször a betegek életébe vagy tartós egészségkárosodásukba kerül, ami a személyes tragédiákon felül, közvetve, további terheket ró a társadalomra - olvasható a levélben. A rezidensek ezért kérik a miniszterelnököt,  hogy 2012. január elsejétől, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködésével, biztosítsa a betegek számára az ellátórendszerrel kapcsolatos elvárható tájékoztatást.

Ennek keretében valamennyi beteg kapjon tájékoztatást arról, hogy adott intézmény adott időpontban biztosítani tudja-e számára a szükséges szakirányú ellátást. Ennek hiányában váljon a beteg számára választható lehetőséggé alternatív intézmény igénybevétele.

Az állampolgárok biztonságos ellátása érdekében arra kérik Orbán Viktort, személyesen járjon közben: tegyen eleget azon ígéretének, hogy lezárja azt a korszakot, ami "megnyomorította a magyar egészségügyet"! Mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket. Tény, hogy az orvosok és a szakdolgozók bére közel egy évtizede nem emelkedett, reálértékét tekintve pedig jelentősen csökkent. Ez a tendencia folytatódott az elmúlt másfél évben is - emeli ki a szakorvos jelöltek szövetségének elnöksége.

A rezidensek leszögezik, történelmi pillanat előtt állunk: több ezer orvos és szakdolgozó áll a kifulladás határán, és figyeli azt, hogy a kormány ad-e érdemi segítséget létfenntartási harcukhoz. Látható, hogy beavatkozás híján sokan fel fogják adni a reménytelen küzdelmet. Ugyanakkor, ha érdemi segítséget kapnak, és tovább tudnak dolgozni, akkor hivatásukkal és értékközvetítő, véleményformáló szerepükkel kulcsszereplővé válhatnak Magyarország újjáépítésében.

Az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalom keretében már több mint 2500 orvos döntött úgy, hogy végső elkeseredésében megharcol az itthon maradás feltételeiért. A jelen kormányzat iránymutatása meg fogja határozni az elkövetkező évtized magyar egészségügyét, és közvetve determinálja valamennyi magyar állampolgár jövőjét is - fogalmaznak. A megegyezés esetleges hiánya azt üzenné számunkra, hogy nem kellünk, "el lehet innen menni". Ezzel szemben az egészségüggyel megköthető történelmi kiegyezés néhány év alatt létrehozhat egy hálapénz-mentes, közösségalapú, élhető magyar egészségügyet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyalogep, 2011.12.27 22:59

@yooseph: A háziorvoslást tekintve maximálisan egyetértek, mint gyakorló páciens havonta látom, hogy a rendelési idő 90%-a a már szakorvosok által javasolt gyógyszerek felírásával, valamint az egyéb orvoslátogatásokból származó leletek archiválásával megy el.
Ezen feladatok elvégzéséhez elég lenne egy diplomás ápoló is, aki akár teszem azt egy felső légúti fertőzésre is, tudna gyógyszert felírni.

A mentők tekintetében respekt az oxiológusoknak, a gyors szakszerű helyszíni ellátásnak szerintem sok ember köszönheti az életét. Még ha látszólag sokszor feleslegesnek is tűnnek a mentőautóban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.12.27 18:22

Egyre kevesebb orvosból kell gazdálkodni.
Sajnos a mai Magyarországon a háziorvoslás megrekedt feudális szinten.
felesleges adminisztrációs munkát végeznek valódi munka helyett (nem ők tehetnek róla). Informatikai részen, ha jól tudom jövőre elkezdik végre az egységesítést és nyomon követhető lesz a beteg útja a háziorvoson át a szakrendelőig, kórházig, ha van eszük még a mentők is bekerülnek az adatbázisba, mint Németországba, ahol mire kiérkezik az egység tudják milyen gyógyszereket szed, mire allergiás, milyen betegségei vannak.
A kórház reform nem indult be. A sürgető szükség ellenére zéró az átalakítások szintje. Tátott szájjal nézzük a romlást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.27 17:43

@yooseph: Nem vagyok szakember, tehát a másik oldalról fogok neki.
Orvos nélkül nincsen gyógyítás. Az igaz, hogy nem kell mindenhez orvos.
De ha nincsen orvos, akkor nincs egészségügyi rendszer sem. Itt éppen ez a leépülési folyamat indult meg.
A háziorvos a rendszer alapköve. Ha úgy működik, hogy ellátja a körzetét és nem egy bürokrata alkalmazott. Az adminisztrációt illetően igaza van, de azt is tudomásul kell venni, hogy a hagyományos adatnyilvántartási rendszer, a papíralapu, amely évtizedes, fennmarad.
Nem tett említést a nagyberuházásokról, amelyek olyanok, mint a minden sarkon megtalálható wellnessek: nem tudni, ki és miből fogja őket fenntartani. Az ésszerűség és az ésszerűsítés már a tervezésnél kezdődhetne, de ott anarchia van/volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.12.27 17:35

A magyar gazdaság állapota miatt lehetetlen megállítani a folyamatot. Megfelelő szerkezeti átalakításokkal és modell váltással időben lehet még lépni. Bizonyos szinteken nem kell orvosi végzettséghez kötni eddig megszokott feladatokat, hanem szakdolgozói kompetencia bővítéssel kell reagálni ahogyan anno külföldön is bekövetkeztek változások. Alapszinten pl. a mentőknél teljesen felesleges orvosokat alkalmazni Magyarország rendelkezik megfelelő számú - amerikát és a többi paramedic rendszerben dolgozó országot figyelembe véve - és kiemelten magas színvonalon képzett mentőtisztekkel ellátni a feladatokat. A felszabaduló orvosi munkaerőt a sürgősségi osztályokra kell beforgatni. Orvosi ügyeletekbe is elégséges lenne hasonló végzettségű szakemberek alkalmazása a Semmelweis tervben említést is tettek róla. A háziorvoslást át kell alakítani a kor szellemének megfelelően: adminisztrációs feladatok ellátásához elég körzeti védőnői hálózathoz hasonló rendszer kialakítása. Skandinávia sokáig háziorvosok nélkül működött az unió "kényszerítette" bele őket a rendszerbe. A kórházi struktúra megfelelő átalakításával (aktív ágyak csökkentése, rehab- és krónikus ágyak növelésével) mátrix rendszerű ügyeleti rendszer felállításával, kórházon belüli sürgősségi teamek kialakításával kell operálni. A kényszerűség úgyis elhozza a változtatásokat, de érdemesebb a bajt megelőzni. Baj pedig van nem is kicsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.12.27 15:15

Nem, most stadionra kell a pénz a fradinak,, most a közmédiának kell a pénz hogy a fidesz propagandája erősödjön!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html