Levelet küld a Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést - derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének fórumán hétvégén elhangzott felszólalásokból. A szervezet ezeket összegezve levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
Inforádió, MTI, 2015. november 23. hétfő, 13:49
Fotó: Napi.hu

Vasárnap volt a magyar közoktatás napja, ez alkalomból a Pedagógusok Szakszervezete a hétvégén fórumot tartott, amelyen lehetőséget adott a tanároknak, hogy elmondják a véleményüket a köznevelés állapotáról, így például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról, az új alaptantervről, a munkafeltételekről és a munkaszervezésről - olvasható az Inforadio.hu-n.

A felszólalók közül többen beszéltek arról, hogy a tanárok túlterheltek, kimerültek és félnek a totális ellenőrzéstől, amelynek része a tanfelügyeleti rendszer, a központosított kinevezések és az etikai kódex - idézte fel az elhangzottakat Galló Istvánné, a szervezet elnöke. "Nagyon magasak az óraszámok, nagyon leterheltek a kollégáink, mindehhez a tárgyi feltételeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem biztosítja."

A szakszervezet elnöke hozzátette, az elhangzottakat összefoglalva levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és a választól függően döntenek majd a további lépésekről. "Mi azt akartuk, hogy az osztálytermi pedagógusok mondják el a problémáikat, mert a szakmai szervezetek, a szakszervezetek vezetői ezt már sokszor, sokféleképpen jelezték, de hallják meg a döntéshozók, hogy a tanteremben lévő pedagógusnak ez a baja, amikor mi mondjuk, az ő véleményüket tolmácsoljuk.

Galló Istvánné szerint tarthatatlan, hogy az óraadó tanárok bérét többhónapos késéssel fizetik ki és a kötelezően előírt utazási térítéseket sem fizetik rendszeresen. A szakszervezet elnöke megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a pedagógiai asszisztensek, az iskolatitkárok, a dadák bérének emelését szorgalmazták. "Az oktató-nevelő munkát segítő kollégák bérhelyzete, amely 2008 óta nem változott, minimálbérért vagy bérminimumért dolgoznak havonta. Elfogadhatatlan!"

A szakszervezet ma elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.23 19:27

... "Az oktató-nevelő munkát segítő kollégák bérhelyzete, amely 2008 óta nem változott, minimálbérért vagy bérminimumért dolgoznak havonta...ez baj ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html