Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) olyan törvényt készítettek elő, amely a Veritas Történetkutató Intézet állami szaklevéltárrá minősítését célozza. Ennek keretében úgy tűnik, hogy az egyébként a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kezelésében lévő kormányiratok sorából az 1990 utániak gondozását a Veritasra bíznák, amelynek semmilyen szakmai indoka nem látszik - írja a HVG.

Kásler Miklós miniszter, Rétvári Bence parlamenti és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár már jóvá is hagyta a 2018. szeptember 17-én készült előterjesztést. A törvény mindenképpen szükséges, mert a kormány egy korábbi döntése értelmében egy ideje már a Veritasnál vannak a kárpótlási iratok is, ám ezek szabályos kezeléséhez, kutathatóságához is szükség lenne a szaklevéltári minősítésre. Az viszont alaposan meglepte a levéltári szakmát, hogy az egyelőre még szaklevéltári státust sem birtokló intézet a tervezet szerint egyből megkapná az 1990 utáni kormányiratokat is - írja a HVG.

Nonszensz

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, a Budapesti Fővárosi Levéltár főigazgatója a HVG-nek elmondta, hogy a tervezetet megkapták, amelyre a kormány "október közepéig várja" az állásfoglalásukat. A Magyar Levéltári Vezetők Tanácsának múlt heti ülésén Sopronban viszont megállapították, hogy "az elképzelésen még vitatkozni sem érdemes, az szakmai nonszensz."

Néhány kivételtől eltekintve (mint például az állambiztonsági iratok kiszakítása a Belügyminisztérium iratállományából) az MNL-nél van a nemzeti múlt szempontjából fontos valamennyi kormányzati iratanyag. Ezt az egységes levéltárat bontanák meg a Veritas kedvéért.

A tervezet szerint ugyanis a kormány mint testület tevékenysége során keletkezett iratokat adnák a Veritas kezelésébe, beleértve az előterjesztéseket, jelentéseket, az ülésekről készült jegyzőkönyveket, a belső és minősített kormányhatározatokat, s a hozzájuk kapcsolódó valamennyi dokumentumot. Ezek a kormányzat működésének talán legfontosabb iratai, amelyeket a világ jó részén a nemzeti levéltárakban őriznek - a szovjet típusú rendszerek persze kivételt képeztek.

Furcsa indokok

A törvénytervezet indoklása szerint azért van szükség a Veritas helyzetbe hozására, mert az MNL-ben nincs elég raktári férőhely. Ez részben így is van, hiszen a kormány hozta szinte lehetetlen helyzetbe az intézményt, amikor a Hess András téri épületét a Nemzetgazdasági Minisztérium budai Várba költöztetése miatt elvette, s méltatlan körülmények közé kerültek az addig ott tárolt anyagok.

A Veritashoz átadandó mintegy 300 folyóméternyi irat viszont nem akkora mennyiség, amelynek az elhelyezése komolyabb gondot tudna okozni a jelenleg több mint 300 ezer folyóméternyi iratot kezelő nemzeti levéltár számára - teszi hozzá a HVG cikke.

A levéltárosszakmában sokakban politikai indíték gyanúját ébreszti, hogy a szakmailag kompetens, a magyar kormányzatok mindenkori iratanyagát kezelő MNL helyett nemsokára "baráti kezekbe" kerülnek. Hogy később ebben az iratanyagban milyen elvek szerint történik majd például a szelektálás, selejtezés vagy a nem a Fidesz-kormányokhoz köthető dokumentumok tendenciózus kiválogatása és szivárogtatása, az már csak a megrendelő(k) szándékán múlik.

Képünk forrása: MTVA/Bizományosi/Róka László