Levette a napirendről Hollandia és Belgium leminősítését a Moody's

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Hollandia és Belgium államadós-osztályzatainak kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a két eurógazdaság közfinanszírozási helyzetének stabilizálódásával és az általános euróövezeti kockázatok enyhülésével indokolva a lépést.
MTI-Eco, 2014. március 8. szombat, 09:39
Fotó: Napi.hu

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette a holland és a belga adósosztályzatokat.

A Moody's a holland államkötvény-kötelezettségeket a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal, Belgium szuverén kötvényadósságát ennél három fokozattal gyengébb, de szintén elsőrendű "Aa3" - más hitelminősítők módszertanában "AA mínusz"-nak megfelelő - szinten tartja nyilván. A cég a kilátások pénteki stabilizálásával levette a napirendről a két ország leminősítését.

A Moody's sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

Egy hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra, a holland és a belga kilátásjavításéhoz hasonló indokokkal.

Egy héttel korábban az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel gyakorlatilag levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolások a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb kerültek.

A Moody's három hete stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Olaszország hosszú és rövid futamidejű államkötvény-kötelezettségei "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

HOZZÁSZÓLÁSOK