A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége (MRK) 2017. április 3-án a Budapesti Gazdasági Egyetemen tartott ülésén - amelyen a HÖOK vezetősége is részt vett. Állásfoglalásukban megjegyzik, hogy az MRK a sajtóból értesült a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását célzó törvényjavaslat benyújtásáról és sajnálattal állapította meg, hogy az MRK-nak az előterjesztő ebben az esetben nem biztosított véleményezési lehetőséget.

Az MRK elismeri és jogosnak tartja azon kormányzati szándékot, hogy - figyelemmel az Oktatási Hivatal jelentésében megállapított hiányosságokra - a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi képzései kérdésében egyértelmű szabályozást vezessen be, illetve a jelenlegi szabályozás alapján elvárja a jogkövető magatartást, amely egyaránt érdeke a magyar felsőoktatásnak és a továbbtanulni szándékozó fiataloknak. Ez a szabályozási igény azonban nem vezethet magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárásához és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűküléséhez - olvasható az állásfoglalásban.

Az MRK-nak és a magyarországi egyetemeknek egyaránt érdeke, hogy elismerjék és támogassák a a magyarországi Közép-európai Egyetem (KEE) azon törekvését, hogy a továbbiakban is Magyarországon működjön, természetesen eleget téve a magyar akkreditációs és egyéb jogszabályokban előírt követelményeknek.

Az MRK arra kéri az érintett feleket, hogy a felmerült nézetkülönbségeket szakmai konzultációk keretében rendezzék, ehhez az MRK minden segítségét és fórumát felajánlja

- írják az állásfoglalásban.

Az MRK továbbá javasolja - mivel a szabályozás több felsőoktatási intézményt és nemzetközi szerződéseket is érinthet -, hogy "a jogszabályoknak történő megfelelés elvárt időpontja 2019 szeptembere legyen, így minden érintettnek megfelelő idő álljon rendelkezésre a feltételek teljesítésére."