Az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a valótlanságot "híresztelők" büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot, valamint a média és a véleménykifejezés szabadságát még e nehéz időkben is tiszteletben kell tartani - mondta az MTI szerint Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője.

Megszólalt Ursula von der Leyen is

Eric Mamer ismertette az Európai Bizottság (EB) elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát, amelyben Ursula von der Leyen kiemelte: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében. A bizottság elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az uniós szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek.

A EB elnöke hangsúlyozta azt is, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, "nem tarthatnak határozatlan ideig". Ezenkívül a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék.

Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz - fogalmazott von der Leyen.

Az uniós biztosok szerdai ülésükön megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit - közölte a bizottsági szóvivő.

Kovács: a rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel

A rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal - közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-üzenetében az Európai Bizottság elnökének a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedésekről kiadott nyilatkozatára reagálva, írta az MTI.

Az államtitkár azt írta: a magyar kormány "teljes mértékben egyetért" az Európai Bizottság elnökével, ezért a meghozott intézkedések kizárólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányulnak. Tiszteletben tartják az Európai Unió értékeit, a jogállamiságot és a sajtószabadságot.