A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint az átváltás minden olyan államkötvényt érintett, amelyekre a hazai törvények vonatkoznak. A magánhitelezők 85,8 százaléka élt a jelentkezés lehetőségével a múlt heti határidőig.

A magánhitelezők hozzájárultak, hogy - az úgynevezett kollektív fellépési záradék hatását is beszámítva - a birtokukban lévő görög szuverén adósság 95,7 százalékára követelésállományukat 53,5 százalékkal csökkentett névértéken és kedvezőbb feltételekkel hosszúlejáratú kötvényekre cseréljék. Cserébe ezek a befektetők 30 milliárd euró erejéig az eurózóna által garantált, rövid lejáratú kötvényeket kapnak.

Görögország teljes adóssága 360 milliárd euró körül van, ebből 206 milliárd euró van magánkézben. A kötvénycsere végrehajtása feltétele volt annak, hogy az Európai Unió és az IMF 130 milliárd euró friss hitelt nyújtson Athénnek, amely nélkül Görögország két héten belül fizetésképtelenné vált volna.

Az eurózóna pénzügyminiszterei a kötvénycserére történő sikeres jelentkezést követően pénteken már úgy döntöttek, hogy 35,5 milliárd eurót folyósítanak Görögország számára a 130 milliárd eurós mentőcsomag első részleteként. Távhívásos megbeszélésüket követően a miniszterek azt is kifejezésre juttatták, hogy Görögország teljesítette a feltételeket, és rövidesen jóváhagyják a fennmaradó összeg átutalását is.