Lezárult a nyomozás, nem történt visszaélés radioaktív anyaggal Nyíregyházán

A lezárult nyomozás megállapítása szerint nem történt visszaélés radioaktív anyaggal a nyíregyházi kórház onkológiai sugárközpontja régi épületének elbontásakor - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.
MTI, 2016. augusztus 12. péntek, 13:21
Fotó: Napi.hu

Szilágyi László elmondta, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája egy országgyűlési és egy helyi önkormányzati képviselő feljelentése alapján radioaktív anyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Az eljárásban "a rendőrség beszerezte a tényállás tisztázásához szükséges legfontosabb iratokat, majd a nyomozó hatóság igazságügyi sugárbiológus szakértőt rendelt ki annak megállapítására, hogy a nyíregyházi kórház onkoradiológiai osztályát érintő építkezés során keletkezett hulladékok között vannak-e olyanok, amelyek veszélyesek az emberi életre, egészségre, illetve az élő és élettelen környezetre" - emelte ki az ügyészségi szóvivő.

A szakértő megállapította, hogy a szétszerelt berendezések darabjai, valamint az elbontott épületek törmeléke nem tartalmazott veszélyes radioaktív anyagot.

Szilágyi László hangsúlyozta: a szakértői vélemény alapján nem történt bűncselekmény, ezért a hatóság július 25-én a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

papagaga, 2016.08.12 14:44

Nem latni a fatol az erdot..........SZERINTED MIERT SZABALYOZZAK AZ ASOTT KUTAKAT MAGYARORSZAGON....????? lehet hogy csak ezzel akarjak biztositani hogy ne deruljon ki hogy menyi veszelyes anyagot temettnek a magyar foldekbe........kepzeld csak el ha egy teljes allatalomany kipusztulna mert a talajviz radioaktiv szennyezett.........jobb ezt megelozni egy kotelezo allami asottkut engedelyezesi torvenyel.........ami visszamenolegesen is kotelezo.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html