Egyre gyakoribb, hogy lézerrel vakítják a pilótákat

Itt a szezonja a lézerezésnek, több pilóta számol be arról, hogy Budapest légterében a földről zavarják a pilótákat. A hatóságok szerint a következő hónapokban egyre többször kell eljárást indítaniuk a rendkívül veszélyes, börtönnel büntethető játékért.
Rácz Gergő, 2019. október 4. péntek, 12:05
Fotó: Shutterstock

Budapest légterében továbbra is gyakran fordul elő, hogy lézerrel zavarják a pilótákat a földről, veszélybe sodorva ezzel a repülőgépeken utazók életét - közölte a HungaroControl Zrt. az MTI-vel.

A repülésbiztonságért felelős szervezet szerint idén már majdnem ötvenszer jelezték a fel- és leszálló repülők pilótái, hogy lézerrel zavarják őket. Ezek ötöde az elmúlt egy hónapban történt, a hatóságok ezért egyre több lézeres elvakításra számítanak a következő hónapokban. Tavaly csaknem száz esetet jegyeztek föl, akkor is ősszel indult emelkedésnek a bejelentések száma.

A személyzet figyelmét akár tíz kilométerről is megzavarhatják a kiskereskedelmi forgalomban is kapható lézeres készülékek. Előfordult, hogy a lézeres zavarás miatt a másodpilótának kellett átvennie az irányítást.

A HungaroControl Zrt. fölhívta a figyelmet, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és három év szabadságvesztéssel sújtható.

HOZZÁSZÓLÁSOK