Azt, hogy mennyi pénzt fogunk elverni ajándékokra most még csak megbecsülni lehet, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) például nem kevesebb, mint 100 milliárd forint elverését prognosztizálta. Ez hatalmas összeg, kijönne belőle például legalább 6-7 modernebb focistadion, de a nyugdíjasok év bónuszát is meg lehetett volna háromszorozni ennyi pénzből.

Ezek után nem csoda, hogy a bankok külön akciókkal készülnek a karácsonyi időszakra, van olyan bank, amely éves áruhitel kihelyezéseinek negyedét értékesíti ilyenkor. Sőt, az MNB is kiadott egy figyelmeztetést, melyben arra kérnek mindenkit, hogy az ünnepek előtt átgondoltan döntsenek a hitelfelvételről.

Éppen ezért adja magát a kérdés, hogy ki, mennyire hajlandó belemenni a költekezésbe, ki az, aki ezért akár hitelt is hajlandó felvenni. Először az utca emberét kérdeztük arról, hogy számukra anyagilag mennyire megterhelő a karácsony:

A kérdést a Facebook-oldalunkon is feltettük, és bizony a válaszadók több mint fele, egészen pontosan 52,9 százaléka azt válaszolta, hogy ők már megbeszélték a családdal, így vagy nem ajándékoznak karácsonykor, vagy csak kis értékű meglepetésekkel készülnek. Viszonylag sokan, 44,1 százaléknyian nyilatkozták azt, hogy bár megterhelő számukra a karácsony, de egy kis spórolással meg tudják oldani, hogy a kiadások ne terheljék túl a családi kasszát. (Jó tanácsok a karácsonyi bevásárláshoz - bukik néhány tévhit.)

A maradék 3 százalék bevállalta, hogy ő hitelt is felvesz annak érdekében, hogy ajándékokkal halmozhassa el szeretteit, míg egyetlen egy szavazat sem érkezett arra a válaszlehetőségre, hogy a karácsony nem megterhelő anyagilag.

A kérdéshez több komment is érkezett, így például István azt írta, hogy "ha normális bér lenne, akkor nem lenne megterhelő a karácsony, mivel csak a politikusaink és ügyeskedők élnek nálunk jól, ezért nagyon meggondolandó, mit vásárol az ember! sok sikert!"

Csaba pedig a költekezőket figurázta ki: "Gyorsan vegyétek fel az áruhiteleket a 200.000 forintos plazmatévékre, mert a régin már ciki nézni a valóvilágot birka prolik ." Természetesen volt, aki ebben is talált kivetnivalót: "Plazmatévét már pár éve nem lehet forgalmazni :D:D" - írta Péter, majd azért gyorsan hozzátette: a többivel egyetértek. Csaba pedig vette a lapot: akkor mondjuk 300.000-es telefont? Úgy tűnik a két kommentelőnk egymásra talált, miivel Péter erre is válaszolt: "egymásra fognak licitálni hogy kié nagyobb, izé drágább a fa alatt, aztán utána meg egész január-februárban nem esznek, azt márciusban bedől a hitel és viszi a behajtó a cuccot."

A cikkhez Zsolt is hozzászólt, szerinte "inkább az a megterhelő, hogy amit kivánnak a család tagjai na azt nem vehetjük meg. (Belülről megterhelő)" Ugyanakkor Ferenc szerint az "ajándékon kívül másnak is lehet örülni."

Végezetül pedig Kata üzenetével szeretnénk búcsúzni: "A legszebb ajándék az, hogy együtt van a család , szeretetben, békességben. Mindenkinek boldog várakozást, szép, meghitt karácsonyi ünnepet kívánok! "