Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióban 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg 2016-ban, közülük 1,2 millió halálát idő előttinek minősíti az elkerülhető halálozás számait összesítő friss Eurostat-lista. Az idejekorán elhunyt 1,2 millió ember közül 741 ezer halála megelőzhető lett volna megfelelő színvonalú közegészségüggyel és alapellátással. 422 ezer idő előtti halálesetet pedig az időben és hatékonyan elvégzett beavatkozás akadályozhatott volna meg.

A 2011-es adatokkal összevetve 2016-ra 1,7 százalékkal (69,7 százalékról 68 százalékra) csökkent az elkerülhető halálozás részaránya az összhalálozáson belül.

Az uniós tagállamok közül a potenciálisan elkerülhető halálozáson belül a megelőzhető halálesteket illetően Szlovénia és Magyarország áll a legrosszabbul 54, illetve 52 százalékkal. A lista másik végén Bulgária található 35 százalék körüli részaránnyal.

Az elkerülhető halálozási mutatók tartalmazzák azokat a halálozási számokat is, amelyek időben és hatékonyan elvégzett beavatkozásokkal kezelhetőek lettek volna. Az ilyen, kezeléssel megelőzhető halálozás az összhalálozáson belül Romániában a legmagasabb, 32 százalék, de toplistás Szlovákia 31, Litvánia és Málta 30 százalékkal. E lista másik végén Franciaország 19 százalékos részaránya látható..

A megelőzhető és a kezelhető halálozást együttvéve az elkerülhető halálozási mutató Romániában, Litvániában és Magyarországon a legmagasabb, 80 százalékos, e lista másik végén is a franciák produkálták a legjobb eredményt 61 százalékkal.

A potenciálisa elkerülhető halálozás több mint harmadát szívroham (174 ezer eset), légzőrendszeri daganatok (168 ezer eset) és stroke (87 ezer eset) okozta a 75 évesnél fiatalabbak körében 2016-ban.