Az adatszolgáltatás valamennyi egészségügyi szolgáltatás végzésére jogosító működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató minden egészségügyi tevékenységére kiterjed, ideértve a gyógyszerellátást is, függetlenül attól, hogy magán-, vagy közfinanszírozott ellátást nyújt. A most aktuális jelentési kötelezettség a foglalkoztatottakra vonatkozik, és természetesen csak az egészségügyi ellátással összefüggő információkra korlátozódik - írta az ÁNTSZ. Így például az egészségügyi dolgozó nevére, szakképesítésére, a foglalkoztatási jogviszony típusára, az általa végzett tevékenységre, annak időtartamára, munkakörére.

A közreműködőknek, személyes közreműködőknek, megbízási szerződéssel foglalkoztatott szabadfoglalkozásúaknak adatait a közreműködőt igénybe vevő szolgáltató jelenti mint foglalkoztatottakat (e jogviszony megjelölésével), kivéve ha a közreműködő, személyes közreműködő önmaga is további közreműködőt, személyes közreműködőt vesz igénybe. Ebben az esetben neki is, mint foglalkoztatónak, adatszolgáltatási kötelezettsége van. A kötelezettség elmulasztása egészségügyi bírsággal jár.

Az OTH már ki is küldte az érintetteknek az egységes adattáblát és a kitöltési útmutatót. Ugyanakkor a felsorolt ellátói körön kívül eső szolgáltatóknak is - mind a magánszolgáltatóknak, mind a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknak -,  adatot kell közölniük minden, engedélyük szerinti tevékenységükről (szakmáikról). Azok, akik nem kaptak elektronikus levélben adattáblát  és útmutatót,  az ÁNTSZ honlapjáról letölthetik a szükséges dokumentumokat.