Listázzák az egészségügyeseket

Minden magyarországi egészségügyi szolgáltatótól adatközlést vár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2014. július 1-ig, miután egy törvénymódosítást követően az OTH nyilvántartása kiegészül az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információkkal. Emellett az egyéni vállalkozóként, társas vállalkozóként egészségügyi tevékenységet végző szolgáltatók adatai is bekerülnek a listába - közölte az ÁNTSZ.
Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 11:55
Fotó: Stockfresh

Az adatszolgáltatás valamennyi egészségügyi szolgáltatás végzésére jogosító működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató minden egészségügyi tevékenységére kiterjed, ideértve a gyógyszerellátást is, függetlenül attól, hogy magán-, vagy közfinanszírozott ellátást nyújt. A most aktuális jelentési kötelezettség a foglalkoztatottakra vonatkozik, és természetesen csak az egészségügyi ellátással összefüggő információkra korlátozódik - írta az ÁNTSZ. Így például az egészségügyi dolgozó nevére, szakképesítésére, a foglalkoztatási jogviszony típusára, az általa végzett tevékenységre, annak időtartamára, munkakörére.

A közreműködőknek, személyes közreműködőknek, megbízási szerződéssel foglalkoztatott szabadfoglalkozásúaknak adatait a közreműködőt igénybe vevő szolgáltató jelenti mint foglalkoztatottakat (e jogviszony megjelölésével), kivéve ha a közreműködő, személyes közreműködő önmaga is további közreműködőt, személyes közreműködőt vesz igénybe. Ebben az esetben neki is, mint foglalkoztatónak, adatszolgáltatási kötelezettsége van. A kötelezettség elmulasztása egészségügyi bírsággal jár.

Az OTH már ki is küldte az érintetteknek az egységes adattáblát és a kitöltési útmutatót. Ugyanakkor a felsorolt ellátói körön kívül eső szolgáltatóknak is - mind a magánszolgáltatóknak, mind a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknak -,  adatot kell közölniük minden, engedélyük szerinti tevékenységükről (szakmáikról). Azok, akik nem kaptak elektronikus levélben adattáblát  és útmutatót,  az ÁNTSZ honlapjáról letölthetik a szükséges dokumentumokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK