Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik elképzelés arról szól, hogy a beruházás magyar-kínai együttműködéssel valósulhatna meg. A kiszivárgott információk szerint a kínai finanszírozás fejében 30 éves koncessziót kapna az ajánlattevő China Railway Construction Corporation (CRCC), az egyik, ha nem a legnagyobb kínai vasútépítő cég. A kínai ajánlat, az eddigi ismeretek szerint, magasvasutat jelentene, amely kizárólag a Keleti pályaudvar és a 2-es terminál között mozogna. Ez a potenciális utasoknak azonban csak a töredékét tudná elszállítani, és a menetjegy - becslések szerint - mintegy 3000 forintba kerülne - olvasható a portálon.

A magasvasút haszna talán az, hogy nem érintenék a vasút amúgy meglévő működési zavarai. Ha viszont bekötik a vonalat az országos hálózatba, az új szakasz valamivel rövidebb lenne, mint a jelenlegi KöKi-Monor vonal, ráadásul a kétszer kétsávos pálya tehermentesítené az egyik legforgalmasabb fővárosi elővárosi szakaszt.

A kínai elképzelés kizárólag a repülőtér és Budapest belvárosa közötti kapcsolatra koncentrál - mondta a lapnak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. A szakember szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a ferihegyi légikikötőt bekapcsolnák az országos Intercity hálózatba.

Lesz pénz?

Egyelőre kérdéses, hogy a kormányzat a 2021-2027 közötti uniós pénzügyi ciklusban pályázik-e közösségi támogatásra a repülőtéri vasúti beruházáshoz. Ha nincs forrás, akkor a VEKE egy jóval kisebb költséggel megvalósítható ötletet javasol. Eszerint az 1-es terminálnál található vasúti, illetve buszmegállótól egy kis kábelvasúttal juthatnának el az utasok a 2-es terminálra.

Ködösítés

A kormány célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ne csak hazánk, hanem Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb belépőpontja legyen, amely tovább erősíti Magyarország európai és regionális pozícióját - válaszolta a Népszava megkeresésére a miniszterelnökségi sajtóiroda. Ám az is kiderült, hogy a repülőtérre vezető vasút tervei már elkészültek, és "megvalósítása várhatóan a 2021-2027 közötti Európai Uniós költségvetési ciklusban történik meg a kivitelezés elindításához szükséges döntés megszületését követően". Vagyis tervek vannak, csakhogy nem tudni, hogy azt bárkivel is megvitatták volna, ahogy a részletek sem ismertek.