Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (coeliakiás) ember élhet, ezért a coeliakia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében is. Bár ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől.

Az alacsony felderítettség egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik. Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét ("gondolnak rá"), és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik.

Együtt kell működni az orvosoknak

Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében minden érintett szakterület képviselői - a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok, stb. - is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket - írja közleményében a betegszervezet.

Az EU-s támogatásból megvalósult "Focus IN CD" (Fókuszban a coeliakia) nemzetközi projekt célja volt új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló 2 online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára.

Érthető magyarázat kell

Emellett webes applikáció is  készült házi gyermekorvosoknak és más szakorvosoknak. Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényének és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.

A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz az autoimmun betegség hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról, és arról is, hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe.

A web-applikáció a legújabb diagnosztikai és gondozási irányelvek alapján segíti a gyermekorvosokat a coeliakia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében.

Mindhárom anyag az angol mellett teljes terjedelmében elérhető a projektben résztvevő országok nyelvén is.  Az online tanfolyamokat itt találja meg.

Élethosszig tartó diéta kell

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ami jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét. Nem mindegy tehát, hogy milyen és mennyi biztonságosan fogyasztható élelmiszer érhető el. Ezért 2019-ben a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt, amelybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, melyeket 2017. január 1-e után kezdtek el gyártani, illetve forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék.

A 2019. évi versenybe 15 cég jelentkezett, 27 termékkel. A 2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito Gluténmentes Magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével.  A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft-t a Gluténmentes gyorsfagyasztott Túrógombóc és Szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek, és könnyen elérhetőek a coeliakiás fogyasztók számára.

További 3 termék a zsűri dicséretét is elnyerte: az Abonett Kft. extrudált új kenyércsaládja, a Divinet kft. Eper mousse és Étcsokoládés mogyorós croquant tortája és az Omegabázis Kft. Aby's magvas rúdja.