Literenként 6-10 forint mínusz a tejen

Tavaly az előző évinél 5 százalékkal kevesebb, mintegy 1,89 milliárd liter tejet termeltek Magyarországon. Ebből a Tej Terméktanács (TT) tagjai közé tartozó feldolgozók 1,55 milliárd liter tejet vásároltak fel, ami több mint hét százalékkal maradt el az előző évitől - hangzott el a TT csütörtöki rendezvényén.
Tóth László Levente, 2005. május 26. csütörtök, 15:11
Fotó:

A tanácskozáson kiderült: amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor mintegy 100 millió literrel kevesebb tejet vásárolnak fel idén a tavalyihoz képest.

A termelők az egyre növekvő behozatal következtében jelenleg 1 liter tejen 6-10 forint veszteséget könyvelnek el, ami szerintük tarthatatlan helyzet: ezért az ágazat az állam és a kormány segítségét kéri.

A magyar tejágazat első éve az EU-ban szinte csak a negatív várakozásokat igazolta: magas jövedelmek, stabil értékesítési árak és bővülő piacok helyett a termelők bizonytalanságot, likviditási problémákat és importboomot tapasztalhattak. Már a belépés előtti években készült elemzések is jelezték, hogy a csatlakozással kiderül a tejágazat gyenge versenyképessége, mivel az az EU-ban nem, illetve csak a korábbi hazainál kisebb mértékű támogatásokat kaphat - emlékeztet Szabó Márton, a Kopint-Datorg Rt. munkatársa.

A fogyasztóknak viszont jól jött viszont, hogy tavaly az élelmiszerek fogyasztói árai 6,5 százalékkal, az éves átlagos inflációnál kisebb mértékben növekedtek - hívja fel a figyelmet Szabó Márton. Az áremelkedés üteme a korábbi élelmiszerár-robbanásról alkotott víziókkal szemben egyre lassul, 2005 februárjában az árszint mindössze 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Eközben az árarányok alaposan átrendeződtek: jelentős mértékben esett a tej (és a tojás, az étolaj ára). Az árváltozások ugyanakkor csak a tej esetében tulajdoníthatók közvetlenül az EU-csatlakozásnak.

Nem árt tudni: a kelet-közép-európai országok többségében az agrárszektor csatlakozása sikertörténet. Lengyelországban a gazdák jövedelme 50 százalékkal emelkedett, valóságos exportboom bontakozott ki és jelentős mértékben emelkedtek az állati termékek termelő árai, ahogyan Szlovákiában is. (A lengyel és a szlovák árukra - olcsóságuk okán - a magyar piac is ráharapott. - a szerk.)
A számítások szerint a jövedelmek Magyarországon is 28 százalékkal nőttek, de csak papíron, mert az agrártárca által 2004-re ígért támogatásoknak az év végéig csak a felét kapták meg a termelők.

HOZZÁSZÓLÁSOK