Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Törvényszék néhány nappal ezelőtti végzésében igazat adott az LMP-nek, és megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) területfoglalást elutasító határozata törvénysértő volt, azaz súlyosan sérült az LMP gyülekezési joga.

Az LMP idén februárban jelentette be a BRFK-nál, hogy március 15-én, a budapesti Hősök terén kíván megemlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Ezt a rendőrség akkor hatáskör hiányára hivatkozva akkor elutasította, mert a területet a fővárosi önkormányzat már korábban lefoglalta.

Szabó Tímea hozzátette: az állam és a főváros "rosszhiszemű" területfoglalásaival minden megemlékezésre méltó közterületet lefoglalt, így például a Parlament környékét, az Andrássy utat, a Nemzeti Múzeum környékét és a budai Vár területét is.

Az LMP politikusa szerint az állam ilyen módon próbálta megakadályozni, hogy ellenzéki pártok és civil szervezetek érdemi kritikát fogalmazhassanak meg a kormány politikájával és intézkedéseivel szemben.

Az ellenzéki képviselő szerint a gyülekezési jog nem alapvető jog többé, hanem "a közterület használója által gyakorolt kegy". Szabó Tímea a közelgő október 23-i nemzeti ünnep kapcsán az üzente a kormánynak, hogy ne korlátozza ezt a jogot. Az ellenzéki párt várhatóan a jövő héten juttatja el beadványát a strasbourgi bírósághoz, amelynek döntése azonban csak évek múlva születhet meg - tette hozzá Szabó Tímea.