Schiffer András, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek szombaton elmondta: Pintér Sándor látszólag ártalmatlan változtatásai felülírnák a közérdeket azzal, hogy csökkentenék az állampolgárok beleszólási jogát az őket érintő településfejlesztési, építési kérdésekbe, emellett korlátoznák a szakhatóságok ellenőrzési lehetőségeit, továbbá növelnék a korrupciós nyomást, és tovább gyengítenék a kiszámíthatóságot.

A politikus példaként említette, hogy az előterjesztés alapján a kiemelt beruházásoknál csak akkor lehetne jogorvoslattal élni, ha az ügyfél már az építési engedély kiadása előtt bekapcsolódik az eljárásba. Ez azonban teljesen abszurd elképzelés, hiszen a lakosság általában csak ezután értesül az őt zavaró beruházásokról, például egy új szemétégető megépítéséről - mondta Schiffer.

Csorbítják a szakhatóságok jogait

A kormány emellett azt is el szeretné érni, hogy a szakhatóságok "minél kevesebbet okvetetlenkedjenek" - hangsúlyozta Schiffer András, hozzátéve, ezt úgy kívánják elérni, hogy például a népegészségügyi és a környezetvédelmi hatóságoknak a jövőben tartaniuk kellene magukat elsőként megfogalmazott véleményükhöz.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja azt az elképzelést is, hogy a jövőben csak a műemlékekhez kellene bontási engedélyt kiadni, Schiffer András szerint ugyanis így mindenféle közösségi kontroll nélkül tűnhetnek el a városképet jelentősen meghatározó épületek.

Csökken a polgárok beleszólási joga

Az ellenzéki képviselő szerint a kormánynak a fentiek mellett arra is lehetősége nyílna, hogy a "Közgép-társaságok, oligarchák számára" testre szabja a beruházásokat. Schiffer András újabb irracionális lehetőségként hozta fel, hogy a környezetvédelmi engedélyeztetés közelmúltban történt, parlament általi lerövidítése után a kabinet most tovább gyorsíthatja ezt a folyamatot, így akár az is elképzelhető, hogy egy vörösiszap-tározó hamarabb kap építési engedélyt, mint egy hétvégi nyaraló.

Az LMP-s politikus az ellen is szót emelt, hogy a kormány elvenné az önkormányzatok autonómiáját a különböző területrendezési kérdésekben, amivel elveszne az állampolgárok beleszólási joga környezetük kialakításába.

Schiffer András összegzésként azt mondta: a kormány téved, ha azt hiszi, ehhez hasonló lépésekkel fel tudja pörgetni a gazdaságot, ahhoz ugyanis inkább a helyi gazdaságot és az ott dolgozó kis- és középvállalkozásokat kellene előnybe hoznia.