Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter bejelentéséből komoly megszorítások következnek, amiért kizárólag a kormányt terheli a felelősség.

Mint mondta, az LMP nagyon nem kívánja Magyarországnak egy ilyen, a lakosságot, köztük a csaknem egymillió devizahitelest is még nehezebb helyzetbe hozó IMF-megállapodás megkötését, de a jelenlegi helyzetben nem látnak más megoldást az ország finanszírozhatóságának helyreállítására.

Kiemelte, a parlamenti többségnek csupán két megoldása maradt a következő hetekre: vagy sikerül teljes gazdaságpolitikai fordulatra bírnia a miniszterelnököt, vagy új kormányfő után néznek. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz-KDNP többségnek vissza kellene vonnia az ország finanszírozási gondjait okozó jogszabályokat, így például a stabilitási törvényt és az egykulcsos adó "kétharmadba betonozását". Az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője úgy ítélte meg, ennek elmaradása esetén a kormánypártok nem kerülhetik el a válságot súlyosbító kormány menesztését.

Fellegi Tamás csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak. A tárca nélküli miniszter kifejtette: a kormány határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el.