LMP: nevetségesek az NVB érvei a paksi népszavazás ügyében

Az LMP szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi, a párt népszavazási kezdeményezéseinek hitelesítését megtagadó határozataival arra keresett érveket, miért ne kelljen népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője az NVB keddi ülését követően.
Papp Zsolt, 2017. március 21. kedd, 18:18
Fotó: Napi.hu

Az öt kérdést magánszemélyként Gál József, az LMP szóvivője nyújtotta be. Az NVB többsége a kérdések hitelesítésének megtagadásakor hivatkozott arra, hogy azok nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásába ütköznek, illetve nem felelnek meg az egyértelműség követelményének.

Az NVB egyes kérdések hitelesítésének megtagadásakor arra is hivatkozott, hogy miközben egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kérdések megfogalmazása azt a látszatot kelti, hogy egy mostani döntéssel akár 20 évre kötelező érvényű döntést tudnak hozni a választópolgárok.

Szél Bernadett telefonon nyilatkozva az MTI-nek nevetségesnek nevezte az NVB érveléseit, például azt, hogy egyes kérdések túl bonyolultak, hogy az emberek dönteni tudjanak, vagy azt, hogy a kezdeményezés túl távoli döntésekre vonatkozik.
Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a nukleáris lobbi betette a lábát az NVB-be, az egyik legfontosabb népképviseleti szervbe. Sokkal egyszerűbb kérdés abban dönteni, akarunk-e egy elavult, drága, az országot függőségbe taszító erőművet az ország közepébe, mint hogy hogyan akarunk megoldani egy világméretű migrációs válságot.

Szél Bernadett különösen felháborítónak nevezte az NVB-nek azt az érvelését, miszerint a kérdések egy része túl összetett szakmai kérdés ahhoz, hogy azokban a választók dönteni tudjanak. Így tettek a szocialisták is a vizitdíj ügyében tartott népszavazás idején, ez a bukott politikusok módszere - fogalmazott.

Az LMP szerint az NVB meg akarja fosztani a magyar embereket attól a lehetőségtől, hogy a paksi bővítés ügyében állást foglaljanak. Hozzátette: ha jogi csatát kell vívni, az LMP azt fogja tenni, és "darabok szedi" az NVB indoklását, továbbá újabb kérdéseket nyújt be, kettőt már szerdán.

HOZZÁSZÓLÁSOK