Az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre eltiltotta minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek.

A döntéshozók azért büntették a két politikust, mert az április 8-i választás előtt - a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve - tárgyalt a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezte a koordinációt. Ungár ezen kívül a Ron Werber szerződése körüli anomáliák miatt is felel. Az ugyancsak országgyűlési képviselő Schmuck Erzsébet megúszta kétéves eltiltással - számolt be a portál.

Az ítélet különlegessége, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról, azaz eltiltása ellenére viselhet párttisztséget.

A 24.hu szerint emellett az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat, akik visszaléptek a választás előtt. Így Kassai Dánielt kizárták a pártból, mert visszalépett a szocialista javára.

Volt viszont olyan is, akinek enyhítettek a büntetésén: Sallai Róbert Benedeket, a párt egyik alapítóját, korábbi országgyűlési képviselőjét első fokon kizárták a pártból, amiért nekiment Hadházynak, ám az etikai bizottság most úgy döntött, az SRB becenéven ismert politikus ugyan öt évig nem viselhet párttisztséget, de az LMP tagja maradhat.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.