LMP szerint a kormány "befekszik" a bankoknak

Az Orbán-kormány a bank lobbi igényeit elégíti ki a Nemzeti Eszközkezelőre tett javaslatival - olvasható az LMP közleményében.
NAPI, 2011. május 16. hétfő, 14:06
Fotó:

Az otthonteremtési stratégia a bank lobbi győzelmét jelenti, a vitairat szerint ugyanis az alapot kizárólag az állam költségére és kockázatára hoznák létre. A bankoknak ezzel újra sikerült kibújni a felelősségvállalás alól. Követelésüket a kabinet saját államkötvényeivel vásárolja meg, a biztosítékul szolgáló ingatlanok pedig a Nemzeti Eszközkezelőbe kerülnek.

Ezzel a megoldással a bankokat megszabadítják az összes kétes követeléstől, a mérlegüket megtisztítják, és a felelőtlen hitelkihelyezések ellenére semmilyen felelősségvállalásra nem készteti őket. Magyarán a pénzintézetek bármilyen veszteség, vagy további ráfordítás nélkül hátrálhatnak ki a helyzetből. Az LMP által a lakhatási vitanapon bemutatott javaslat ezzel szemben a közös felelősségvállalásra épít. Az eszközkezelőként működő ingatlanalapban a követeléseket átadó hitelezők befektetési jegyeket szerezhetnek, így érdekeltté válnak a belépésben.

Az LMP üdvözli, hogy a hónapokkal korábban közzétett és a parlamenti többség által lesöpört javaslatai közül most számos felbukkan a kormány vitairatában. Ilyen például az adósok költségeinek csökkentését célzó jogszabály-módosítási javaslatok, a szabad végrehajtó választás és a végrehajtás költségeinek csökkentésével kapcsolatos indítványok. Az LMP javaslatcsomagja azonban sokkal jobb a kormányénál, mert az adósokat terhelő egyéb költségek, és hátrányos szabályok módosítását is felölelő, egységesebb rendszert hozna létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK