LNG-terminál épülhet Csepelen

A Mahart Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatát egy cseppfolyósföldgáz-terminál megvalósítására a Csepeli Szabadkikötőben - idézi a társaság vezérigazgatójától, Sztilkovics Szávótól származó, a hétfői Világgazdasaságban megjelenő információt az MTI.
Szepesi Anita, 2018. március 19. hétfő, 07:01
Fotó: Reuters

A tervezett terminál a hajók mellett közúti járművekkel és vasúton is megközelíthető lesz, és várhatóan 2019 végére mód nyílik majd a cseppfolyós földgáz (lng) átfejtésére a három szállítási mód mindegyike között. A kivitelezési tender majdani nyertesének egy vízi és egy szárazföldi lng-tárolót, valamint egy átfejtő egységet kell megvalósítania. Az úszó platform hajók lng-töltését biztosítja majd, a szárazföldi tartályokhoz kapcsolódó kutakon pedig tehergépjárművek vételezhetnek cseppfolyós, illetve sűrített földgázt (cng).

A cikk szerint a projektnek egyelőre nem része egy olyan visszagázosító, amely által vezetéken lehetne továbbítani a földgázt. Az viszont megoldható lesz, hogy az lng-t tehergépjárművekkel tovább szállítsák az ország más dunai kikötőibe, illetve töltőállomásokra.

A 2,2 milliárd forintos költségvetéssel megépülő csepeli terminál 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai támogatásból valósul meg - írta a Világgazdaság.

Képünk forrása: Reuter/Gary Cameron

HOZZÁSZÓLÁSOK