London: minden marad a régiben a választások után?

London szkeptikus a magyar költségvetési megszorításokkal kapcsolatban.
NAPI Online, 2006. április 6. csütörtök, 12:24
Fotó:

Londoni piaci elemzők szerint valószínűtlen, hogy a következő kormány azonnal meredek költségvetési kiigazításba fog, ugyanakkor a "költséges" választási ígéretek teljesítésére sem mutatkozik sok lehetőség.
A Merrill Lynch globális befektetési csoport londoni irodájának heti térségi devizastratégiai elemzése szerint gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a Fidesz teljesítménye "egyformán csalódást keltő", mivel legutóbbi kormányzati időszakaiban mindkét párt egyaránt hozzájárult Magyarország jelenlegi egyensúlytalanságainak kialakulásához - adta hírül az MTI tudósítója Londonból.

A ház véleménye szerint ezért a választások eredménye nem jelent majd sem azonnali piaci megkönnyebbülést, sem csalódást. Mivel a piacnak a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettségbe vetett bizalma meglehetősen korlátozott, a piaci szereplők az eredménytől függetlenül a következő kormány tényleges gazdaságpolitikai programjára fognak várni, ami legalább még további néhány hétig magas szinten fogja tartani a politikai bizonytalanságot a választások után is, áll a Merrill Lynch londoni előrejelzésében.

A cég szerint a következő magyar kormány - egyrészt már az őszi önkormányzati választásokra tekintve, másrészt a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai közepette - aligha fog "szélsőséges" költségvetési döntéseket hozni. Ebben a környezetben valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, áll a Merrill Lynch prognózisában.

A cég szerint a magyar gazdaság - főleg az euróövezeti fellendülés és az ösztönző költségvetési politika hátszelében - határozottan élénkül; a ház azt jósolja, hogy az idei első negyedévi gazdasági növekedés éves összevetésben elérhette az 5,0-5,5 százalékot a tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalék után, miközben a teljes kosárra számított fogyasztói infláció nyárig akár 1,0 százalékra is süllyedhet.

Az elemzés szerint azonban az ikerdeficit "még csak meg sem mozdult lefelé": a Merrill Lynch elemzői úgy számolnak, hogy mind a kereskedelmi, mind a költségvetési hiány "a GDP 9 százaléka felé tart".

Heti globális feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után "sem várható 180 fokos fordulat" a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A JP Morgan szerint rövid távon az MSZP-től várható inkább hajlandóság bizonyos enyhe kiadáscsökkentési lépésekre, főleg a közszféra áramvonalasítása révén, a Fidesz gazdaságpolitikája pedig középtávon segítheti elő jobban a költségvetési hiány mérséklését.

A 2010-es magyar eurócsatlakozás azonban - amelyet mindegyik párt célnak tekint - mindenképpen "erőteljes kihívás marad", áll a londoni elemzésben, amely szerint a "költséges választási ígéretek" teljesítésére most jóval kisebb a lehetőség, mint négy éve volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK