Londonban is azt várják, hogy Matolcsyék folytatják

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg jóval 1 százalék alá csökken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata az e héten - az elemzői várakozásoknál hamarabb - elkezdett újabb monetáris enyhítési ciklus végére.
MTI-Eco, 2016. március 23. szerda, 18:03
Fotó: Reuters

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői szerdai, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: meggyőződésük, hogy az MNB monetáris tanácsa által bejelentett 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel legalább négy-öt hónapig tartó enyhítési ciklus kezdődött.

A ház ennek alapján módosította prognózisát, és most már 0,50 százalékos, vagy ennél is alacsonyabb MNB-alapkamatig tartó kamatcsökkentési sorozatot vár.

Az enyhítés a levegőben van?

A JP Morgan jó ideje jósolta az újabb kamatcsökkentési ciklust, de eddigi előrejelzései azt valószínűsítették, hogy a magyar jegybank 1 százalékra, esetleg ennél valamivel alacsonyabbra csökkenti irányadó kamatát.

Felülvizsgált szerdai előrejelzésükben a cég elemzői azt valószínűsítették, hogy az MNB 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel augusztusig folytatja a most elkezdett csökkentési ciklust. A JP Morgan szakértői a héten bejelentett csökkentéssel együtt összesen legalább 0,85 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak.

Előrejelzésük felülvizsgálatának indokai között kiemelték, hogy a kamatdöntés után a monetáris tanács nagyon enyhe alapállásra valló közleményt tett közzé, és ebből úgy tűnik, hogy az MNB meredek ívű alapkamat-csökkentési sorozatra szánta el magát.

Az 1 százalék alatti alapkamat-mélypontot most már más nagy londoni házak sem zárják ki.

Folytathatják, de nem örökké

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerdai helyzetértékelésükben nem adtak ugyan konkrét prognózist az MNB új kamatcsökkentési ciklusának mértékére, ők is közölték azonban, hogy megítélésük szerint 1 százalék alatti kamatszintekig folytatódhat az enyhítési sorozat. Hozzátették: a vártnál korábbi kamatcsökkentési kezdet és a monetáris tanács egyértelműen enyhítésre hajlóvá vált alapállása miatt látnak lefelé ható kockázatot arra az előrejelzésükre, amely szerint az MNB alapkamata az idei második negyedévben 1 százalékon éri el mélypontját.

A Morgan Stanley elemzői a legmeglepőbbnek a monetáris tanács közleményének kifejezetten enyhítési hajlamot tükröző nyelvezetét tartják.

Véleményük szerint az ennyire enyhe monetáris alapállás az idén jó szolgálatot tehet az MNB-nek, de bonyolíthatja a helyzetet, ha az inflációs folyamatokban fordulat történik. Az MNB dolgát az enyhe globális monetáris kondíciók is megkönnyítették, de a magyar gazdaság növekszik, a hazai munkapiaci helyzet is egyre feszesebb, a magyar maginfláció 1,5 százalék körül jár, és az ingatlanárak is emelkednek. Ebben a helyzetben csak idő kérdése, hogy az infláció miatt mikor válik bonyolultabbá az MNB ultraenyhe alapállásának fenntartása - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szerint a jegybanki hitelesség szempontjából meghatározó fontosságú lesz, hogy az MNB miként reagál a 2017-ben már várhatóan erősödő inflációra. A Morgan Stanley elemzői szerint a minimum az, hogy az MNB abban a helyzetben jelentősen visszafogja majd az enyhítési hajlamra utaló jelenlegi retorikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.03.23 22:28

már hofi is megénekelte, hogy lazítani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html